Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Од кога ДЕЦА НАСЛЕЂУЈУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ? Важан ген иде од само једног родитеља

Наслеђивање гена није једноставно

1694003643_shutterstock_1935605347.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Да ли је дете паметно на маму или тату? Или је можда наследило "кликер" од деде? Када се беба роди, родитељи, родбина и пријатељи одмах процењују на кога личи, чије очи има, да ли ће му се задржати светла коса или ће наследити од маме тамну... Исто је и са неким психолошким карактеристикама.

Бројна истраживања сугеришу да деца интелигенцију наслеђују од мајке.

Мајчини гени могу да одреде колико ће деца бити паметна, док отац не утиче на ниво њихове интелигенције, показала су истраживања. Жене имају већу вероватноћу да преносе гене интелигенције својој деци јер се носе на X хромозому и жене имају два таква хромозома, док мушкарци имају само један.

Верује се да је интелигенција међу условљеним генима који морају да потичу од мајке, а лабораторијске студије које су користиле генетски модификоване мишеве, откриле су да су они са додатном дозом мајчиног гена развили веће главе и мозгове, али су имали мала тела. Они са додатном дозом очевих гена, имали су мали мозак али веће тело.

Шта је од маме, а шта од тате?

Истраживачи су идентификовали ћелије које садрже само мајчине или само очеве гене у шест различитих делова мозга миша који контролишу различите когнитивне функције, од навика у исхрани до памћења.

Ћелије са очевим генима акумулирани су у деловима лимбичког система, који је укључен у функције као што су храна и агресије. Међутим, истраживачи нису пронашли никакве очинске ћелије у можданој кори, где се одвијају најнапредније когнитивне функције, као што су расуђивање, мисао, језик и планирање.

Истраживање јасно показује да генетика није једина одредница интелигенције - процењује се да је само 40 до 60 одсто интелигенције наследно, остали део зависи од околине.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas