· · Коментари: 0

ОСОБИНЕ ТОКСИЧНЕ МАЈКЕ: Којим емоционалним уценама се оне служе?

Токсичне особине које морате препознати

1683715918_toksicne-majke.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Када говоримо о стубу куће, прва асоцијација нам је мајка. Прва слика о животу долази нам управо од мајке, као и обрасци понашања, љубав, навике па и васпитање.

Међутим, понекад је тешко препознати да ли утицај мајке произилази из токсичног обрасца понашања или су то само лоше навике из прошлости.

Како стручњаци наводе, одређена понашања могу бити јасни знаци за токсичну мајку, пише индеx.хр.

Пре свега, токсична мајка мисли првенствено на себе и своје потребе.

Задовољавање сопствених интересовања увек је испред потреба детета. Фокусиране искључиво на себе, токсичне мајке бивају мање оријентисане на остале чланове породице, нарочито децу.

Поред фокуса баченог на сопствена интересовања, токсична мајка очекује исто и од своје деце. У случају да деца не испуњавају мајчине прохтеве, токсична мајка окренуће се манипулацији, најчешче емоционалној.

Кривица, пасивна агресија и уцена најбољи су пријатељи токсичне мајке.

Будући да деца најчешће не знају да препознају манипулациј и токсичност, неретко подлегну мајчиним уценама и захтевима.

Такође, токсична мајка никада не прихвата одговорност за своје поступке и тешко јој је да поверује да је њено понашање лоше.

Све лоше одлуке приписује деци или партнеру, а како психолози наводе, управо пребацивање кривице представља одлику токсичних људи.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.