Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ова фаза одрастања је НАЈТЕЖА: Ево кад родитељи имају највише изазова

Родитељи открили која фаза одрастања деце им најтеже пада!

1711286441_shutterstock_2230277277.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свака фаза одрастања детета за родитеље је и лепа и истовремено тешка – у једном периоду је тешко јер проходавају и падају па морате сваке секунде да будете са њима, после тога је тешко јер су у фази када постављају милион питања дневно, онда полазе у школу, па следи привикавање итд. 

Међутим, родитељи су сагласни да је једна фаза одрастања за њих ипак најтежа – у питању су тинејџерске године, а маме и тате кажу да је 15. убедљиво најтежа, како због притиска у школи, тако и због њихових хормона који "дивљају" у пубертету.

Како преноси миррор.цо.ук, студија у којој је учествовало 1.000 родитеља чија су деца тинејџери, чак 75 одсто њих сматра да је узраст од 13 до 19 година најизазовнији по питању одгајања, а 32 одсто кажу да су били "неспремни" за то.

Борба са честим променама расположења тинејџера је оно што овај узраст чини најтежим, каже 35 одсто родитеља, а истичу и да је овај период изазован јер већ тада доносе неке важне животне одлуке, али и праве одређене грешке.

Чак две трећине родитеља сматра да је њихово дете дошло до тачке када више не може да се бори са притиском у школи, на тестовима, а скоро половина мама и тата мисли да је то утицало на ментално здравље детета, као и на њихово самопоуздање.

Због притиска који осећају у вези са школом, тинејџери постају веома свадљиви, љути и лошије спавају, показало је истраживање.

Када је реч о притиску који осећају због школе, тинејџери највише брину због оцена, затим да ли ће запамтити све што треба, а брине их и то да потенцијално лоше ураде тестове.

Психолог проф. Маргарета Џејмс истиче да је овај период тако тежак јер "деца постају одрасли људи".

"Мењају им се обрасци спавања што може да узрокује хроничну депривацију сна, која утиче на концентрацију и пажњу, што се онда неминовно одражава на школу и успех у школи.

Сазревање мозга дешава се истовремено са пубертетом и хормонским променама, тако да долази до мањка контроле у постављању приоритета, планирања, организовања и контролисања импулсивног понашања. То доводи до мањка мотивације, промена расположења и конфликта са ауторитетима, а утиче и на њихово доношење одлука, посебно када је реч о преузимању ризика", појашњава психолог.

Она је на крају поручила да родитељи и тинејџери морају да науче да умање стрес помоћу здравих навика – здравом исхраном, физичком активношћу, добрим навикама у спавању, као и неким техникама релаксације.

(Уумама)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas