Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет реченица које родитељи не треба да изговарају: Имају потпуно супротан ефекат

Иако многима звуче примерено, деца их схватају потпуно другачије

1683807884_shutterstock_1151079065.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ових дана поруку "Разговарајте са децом" чули смо више пута, и заиста здрава комуникација са малишанима је кључна за њихов развој и васпитање - у томе се слажу многи стручњаци. Деца су углавном осетљивија него што мислимо и на разлчличите начине могу разумети наше речи, па је важно да се поруке, савети и лекције преносе јасно и прецизно. Међутим, у афекту понекад као родитељи кажемо можда нешто и што не би требало и што може неповољно да утиче на дете. Често су то фразе којма показујемо да не разумемо њихове емоције, као и реченице којима их суптилно говоримо да их потисну, што може изазвати тешкоће током одрастања, као и у одраслом добу.

Ево 5 фраза које родитељ не би требало да говори деци

"Престани да плачеш" или "Не плачи"

Једина ствар о којој родитељ сања када му детеплаче јесте да престане. Стога, фраза: "Престани да плачеш!" - излази сам од себе. Међутим, веома је важно да деца могу да изразе своје емоције, а плач је сасвим природан и сасвим нормалан начин да се то уради. Ако детету кажете да треба да престане да плаче, оно ће осетити да ради нешто погрешно, постиђено, да нема право да доживљава емоције које доживљава. Уместо "Престани да плачеш" прикладна фраза би била: "Разумем да си узнемирен и саосећам се са тобом." Након што то изговорите, стрпљиво сачекајте да се емоције слегну. У овом тренутку, усмерите пажњу свог детета на нешто позитивно.

"То су глупости"

Уколико вам се дете пожали на нешто и ви покушате овом фразом да га теште, нећете остварити резултата какав сте желели. На овај начин ви обезвређујете његове емоције. Такве речи, уместо да помогну детету да се осећа боље, натераће га да осети неважност и безначајност сопствених осећања. Чак и ако вам се чини да разлог због којег је дете било узнемирено бесмислено, важно је да га не игноришете. Емоције које дете сада доживљава прилично су упоредиве са вашим искуствима због нечег заиста озбиљног. Уместо "То су глупости", можете користити прикладнију фразу - "Видим да си узнемирен. Хоћеш да разговарамо о томе?" Дајте до знања детету да сте ту, у близини и да сте спремни, ако је потребно, да притекнете у помоћ.

 "Упозорио сам те" или "Требало је да предвидиш,"

У реду је да критикујете децу када направе грешку, али у томе не треба претеривати. Када дете направи грешку, најважније је да из ње извуче лекцију. Претерано критиковање и изазивање код детета осећаја срамоте за оно што се догодило, у будућности, када се суочи са неком врстом проблема, дете ће се вероватно повући у себе и неће вам се обратити за помоћ. Уместо наметања осећаја кривице, можете да му кажете - "Погрешио си. Потруди се да се то више не понови. Хајде да размислимо како да побољшамо ситуацију?"

"Чега се толико плашиш" или "Немаш чега да се плашиш"

Чудовишта испод кревета, чудовишта у ормару, изненадни лавеж паса, грмљавина и муње, раздвајање од родитеља - то су уобичајени страхови из детињства. Наравно, када свом детету кажете да све ово апсолутно није страшно, желите да га смирите. Али у ствари, показујете да вам интензиван страх који он доживљава није битан. Прикладнија фраза је: "Разумем да си уплашен. Зашто те ово плаши?" Важно је да покажете да осећања свог детета схватате озбиљно, као и да желите да га разумете и заједно потражите решенеј како да превазиђете страх.

"Разведри се, буди веселији"

Када кажете свом детету да буде веселије када је узнемирено није најбољи начин да се реши проблем и да га смирите. Овако показујете малишану да је лоше бити тужан и да треба да потисне емоције и набаци лажни осмех на лице. Временом ће се дете навићи на чињеницу да туга мора бити скривена, и може се затворити у себе. Боље је рећи: "Разумем зашто си тужан. И мене би то узнемирило. Али веруј ми да ће бити све у реду и да ћемо наћи друго решење." Нека ваше дете схвати да је туга сасвим нормална, али да након ње увек долази срећа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas