Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Припремите дете на долазак бебе: На време се позабавите овим проблемом како се не би осећало запостављено због новог члана породице

За поједину децу долазак бебе у породицу може бити веома стресан

1678445741_shutterstock_465639053.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Како припремити дете на долазак бебе, новог члана/ бате или секе у прородицу? Како најбоље урадити, зависи од старости и нивоа интересовања првенца. Свакако, ово је значајна промена у животу вашег првенца, пише Трудноћа и Здравље.

Како припремити дете на долазак бебе? –  Ако је дете једногодишњак или двогодишњак

Како да разговарам са својим дететом о новој беби? Када кажете свом једногодишњаку да ће имати брата или сестру, он неће у потпуности разумети шта се дешава. Наставиће са својим нормалним интересовањима.

Пратите дететово интересовање у погледу тога колико оно жели да прича о беби или да буде укључено у припреме. Док сте трудни, можда ће показати на Ваш стомак и рећи: „Беба?“. Или ће можда само желети да додирне труднички стомак.

Нека дете осети бебине покрете, када су довољно изражени. Можете га позвати да пева или да потапше бебу. Нека Ваш разговор о новој беби буде лаган и позитиван.

Како можете да помогнете свом детету?

Ваш једногодишњак сигурно неће моћи да замисли како ће изгледати имати бебу . Све док беба не дође. Ако Ваше дете покаже било какво интересовање, можете му дати једноставне информације. Као што су: „Беба ће спавати овде и користити ово седиште за ауто“. Или, „Можемо да дамо беби пољупце и да јој певамо песме“. Прегледајте слике Вашег детета кад је био  беба.  Реците му колико сте били узбуђени када се родило. Ово ће му бити забавно и помоћи му да научи како изгледа новорођенче.

Двогодишњак вас може питати шта беба ради унутра. „Да ли се креће около?“ Или може питати да ли ће она изаћи: „Беба напоље?“ Можете га питати и шта мисли. „Шта мислиш да она ради тамо?“ Деца обично имају идеју о одговору када постављају питање. Сада је од помоћи и посета пријатељима или рођацима са бебама. Ако дете није навикло да Вас види како држите друго дете, у почетку ће можда имати јаке реакције. Сјајно је ако можете да проведете опуштено време са другим породицама. Како би се навикнуо на идеју да његови родитељи могу да држе друге бебе. Али да га и даље воле и да ће се бринути о њему. Боравак у близини других беба ће му такође дати прилику да види какве су. И да почне да развија начине интеракције са њима.

Укључите дете у припреме

Ваше дете од годину дана ће вероватно бити заинтересовано за бебине „ствари“. Можете га укључити у одмотавање поклона, играње са њима и одлагање. Иако је можда више заинтересован да извади ствари него да их одложи. Вероватно ће мислити да су све ствари за бебе његове. Ако треба да преместите дете из креветића или у другу собу, урадите што је раније могуће пре порођаја. Како се дете не би осећало померено. Надамо се да неће бити много других ствари које ћете тражити од њега да подели. Дељење није јача страна малог детета. Сви ће бити срећнији ако се од њега не очекује да беби да било коју од својих играчака. Чак и играчке са којима се није играо месецима. Оне могу изненада постати веома вредне!

Ако је двогодишњак заинтересован, позовите дете да Вам помогне у доношењу једноставних одлука.  Евентуално да изабере потрепштине. „Где да ставимо ћебе?“ „Мислиш ли да купимо ове беле чарапе или жуте? Пустите га да се игра са бебиним стварима и отпакује све поклоне. То ће му помоћи да се осећа укљученим. Да зна да је део одбора за добродошлицу.

Ако је Ваше дете ближе 3. године, можете му дати једноставне информације. Као што су: „Беба у почетку неће моћи да се игра са нама”. Или “Моћи ћемо да јој пољубимо ножне прсте или да је држимо за руку. Већину свог времена спава, плаче и храни се. Понекад бебе плачу јер само тако могу да нам кажу шта им треба.“

Како ће се ствари променити како се порођај приближава?

Ваше дете може постати узнемирено месец дана пре порођаја. Како постајете већи, мање енергични и више фокусирани на рођење. Оно може постати захтевнији. Може развити нове страхове, па чак и назадовати. То је нормално. Подршка са љубављу током овог времена ће му помоћи да поврати самопоуздање. И припреми се да буде велики брат/сестра.

Покушајте да избегнете било какве велике промене током овог периода, као што је пресељење или промену вртића. Немојте вршити притисак на дете да се привикава на ношу, одвикава од дуде. Држите се редовне рутине детета колико год је то могуће. Проведите што више опуштајућег времена са њим у последњим недељама. Ово може бити време да уживате у посебном односу који сте поделили. Пре него што се ствари промене. Он је много више заинтересован за свој однос са Вама него за нову бебу.

Припрема предшколца за бату или секу

Пратите дететово интересовање у погледу тога колико оно жели да прича о томе.  Или да буде укључено у припреме. Одговарајте на његова питања како се појаве. Можда ће Вас питати шта беба ради унутра. „Да ли се креће? Како једе? О чему размишља?“

Можете и да питате шта он мисли: „Шта мислиш да она ради тамо?“ Деца обично имају идеју о одговору када постављају питање. Нека дете осети бебине покрете када су покрети изражени. Можете га позвати да пева или потапше бебу. Размислите да га доведете у кратку пренаталну посету да чује откуцаје бебиног срца. Разговарајте о новој беби лагано и позитивно. Ако желите да објасните свој умор, можете рећи: „Одгајање бебе је велики посао. И ја сам се понекад осећала уморно када си растао у стомаку.“

Како могу да помогнем свом детету 

Корисно је разговарати са својим дететом о новој беби као особи са сопственим мислима и осећањима. Такође ћете желети да му дате информације о томе какве су новорођене бебе заиста. „Беба у почетку неће моћи да се игра са нама. Али ћемо моћи да је држимо за руку. Већину времена ће проводити спавајући, плачући и у храњењу. Понекад бебе плачу јер је то једини начин да нам кажу шта им треба.“

У неком тренутку, можда ћете желети да покажете свом детету неке фотографије. Како сте изгледали када сте били трудни са њим. И наравно, пожелећете да прођете кроз његове сопствене слике бебе. Да испричате приче о томе какав је био када је био беба и да му кажете колико сте били узбуђени када се родио. Ово ће му помоћи да схвати да је он некада био беба. Која је добила ту посебну пажњу. Такође ће му помоћи да научи како новорођенче изгледа. И како бебе расту.

Сада је од помоћи и посета пријатељима или рођацима са бебама. У почетку ће можда имати јаке реакције. Сјајно је ако можете да проведете опуштено време са другим породицама. Тако би се навикнуо на идеју да његови родитељи могу да држе друге бебе. Али га и даље воле и да ће се бринути о њему.

Како могу да укључим своје дете у припреме?

Ако је заинтересовано, позовите дете да Вам помогне у доношењу једноставних одлука. Да помогне у избору намештаја или потрепштине. „Где да ставимо столицу за љуљање?“ „Мислиш ли да би требало да купимо ово ћебе са зеком или оно са паткама?“

Нека вам помогне да сортира, и одложи бебину одећу. Пустите га да се игра са бебиним стварима. Да одмота све поклоне који стигну за бебу. То ће му помоћи да осети да је део одбора за дочек. Ако треба да преместите дете из креветића или у другу собу, урадите што је раније могуће пре порођаја. Како се порођај приближава, можда ће му помоћи да чује ваше приче. О томе како сте били поносни што је Ваш брат или сестра спавао у Вашем креветићу. Или носио Вашу одећу када сте били мали. Питајте да ли би желео да одабере неколико својих старих играчака да поклони беби.

Како ће се ствари променити како се рађање приближава?

И предшколац може постати узнемирен месец дана пре порођаја. Може постати захтевнији, развити нове страхове, па чак и назадовати. То је нормално. Понашање као беба може бити његов начин да истражи како се бебе понашају. И какав је осећај „бити твоја беба“. Подршка са љубављу помажу деци да поврате своје самопоуздање и припреме се да буду старији брат или сестра.

Покушајте да избегнете било какве веће промене током овог периода. Као што је пресељење, нове школице, промена вртића.  Држите се редовне рутине што је више могуће. Проведите што више времена са својим дететом ових последњих недеља. Ово може бити време да уживате у посебном односу који сте поделили пре него што се ствари промене.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas