Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Промене које се дешавају ЖЕНИ када постане мајка: Научници објашњавају процес трансформације

Погледајте шта се тачно мења у вашем животу

1668425373_Foto-Profimedia-dete.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Постати мама је процес трансформације. Нема сумње да када се породите и добијете бебу о којој треба да бринете, то вас мења. Иако осец́ате ову огромну промену, можда ц́ете се запитати шта се тачно променило код вас. Одговор је вишеструк и компликован, рекли су научници.

Ево шта се тачно мења кад постанете мајка.

Психолошке промене

Прелазак у родитељство није само радост и срец́а. За разлику од онога што видимо у филмовима и биоскопима, родитељство је огромна одговорност и не котрљају вам се низ образе само сузе радоснице. Понекад плачете од бола – физичког и психичког.

Веровање да сте ви сами одговорни за довођење детета на свет плаши многе. Понекад су родитељи уплашени, понекад постају превише заштитнички настројени. Такође се види да мајке током трудноц́е често осец́ају неку претњу у свом окружењу, што на неки начин утиче на њихово ментално здравље.

Промене у мозгу

Према извештају објављеном у часопису Сциентифиц Америцан, мајчин мозак пролази кроз неколико промена.

‘’Практично све женке сисара, од пацова преко мајмуна до људи, пролазе кроз фундаменталне промене у понашању током трудноц́е и мајчинства“, наводи се у извештају.

‘’Драматичне хормонске флуктуације које се јављају током трудноц́е, порођаја и лактације могу преобликовати женски мозак, повец́авајуц́и величину неурона у неким регионима и производец́и структурне промене у другим“, додаје се.

Прочитајте још: Научници изабрали ДЕСЕТ најлепших мушких и женских ИМЕНА на свету: На првом месту је име које је често у Србији

Физичке промене

Хормонске флуктуације, ношење бебе и лактација изазивају физичке промене код жене. Током дојења ваше кости ц́е изгубити минерале што вас чини склонијим слабостима и инфекцијама. Иако се ствари врац́ају у нормалу након што дете одвикне од сисања, то утиче на начин на који бубрези и други главни органи функционишу због флуктуације нивоа калцијума у ​​телу.

Друштвене промене

Очекивања од мајке су увек велика. Од мајке се очекује да дотерује дете, породицу и себе. Друштво никада не престаје да поставља превисоку летвицу за маме.

Дакле, одговор је јасан. Ствари се мењају након мајчинства јер се мењају приоритети. Друштвени притисци, телесне и психичке промене доносе велике промене код мајке које очигледно пролазе незапажено, а о томе се готово и не говори.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas