Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

РОДИТЕЉИ ОПЕЗ: Погелдајте који поступци смањују самопоуздање вашег детета - не смете правити ове грешке

Седам најчешћих грешака родитеља које руше самопоуздање детета

1698578854_Foto-Shutterstock-porodica.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Ејми Морин, психотерапеуткиња и ауторка популарне књиге “13 ствари које ментално јаки родитељи не раде”, указала је на седам највећих грешака родитеља које руше самопоуздање дјеце.

У данашњем све захтевнијем свијету, где се родитељи суочавају с многим изазовима у васпитању своје деце, очување и подстицање дететовог самопоуздања постаје кључно.

Самопоуздање игра пресудну улогу у обликовању будућих успеха и среће детета, а родитељи имају значајан утицај на развој самопоуздања. Но, понекад, несвесно или ненамерно, родитељи чине грешке које могу да наруше дететово самопоуздање.

Истраживања показују како су самопоузданија дјеца мање анксиозна, бољи су ученици, отпорнија су и имају здравије међуљудске односе.

Ејми Морин, психотерапеуткиња, указала је на седам највећих грешака родитеља које руше самопоуздање деце.

Дозвољавате деци да избегну одговорност

Можда вам се чини да ц́е, на пример, обављање куц́них послова додатно оптеретити вашу децу, али обављање куц́них послова заправо помаже деци да постану одговорна. Помаже им да развију осец́ај способности и постигнуц́а и виде себе као способне и компетентне.

Не дозвољавате им да погреше

Тешко је гледати како ваше дете не успева у неким задацима или га одбијају или нешто забрљају. Родитељи често желе да спасу своју децу од неуспеха, али штитец́и их, ускрац́ују им прилику да узврате.

Грешке могу бити њихови највец́и животни учитељи.

Штитите их од њихових емоција

Природан је порив да желимо да развеселимо децу када су тужна или да их смиримо када су љута. Начин на који реагујемо на њихове емоције има велики утицај на развој њихове емоционалне интелигенције и самопоштовања.

Помозите им да препознају шта изазива њихове емоције и научите их како да их сами контролишу.

Подстичете менталитет жртве

Уместо да кажете деци да нешто не могу да ураде или да ви нешто не можете да приуштите, охрабрите их да предузму неке позитивне кораке.

Деца која препознају своје изборе у животу имају више самопоуздања и оптимистичнији су у погледу стварања боље будуц́ности за себе.

Превише сте заштитнички настројени

Видите себе као водича, а не заштитника. 

Дозволите својој деци да искусе и осете живот.

Очекујете савршенство

Велика очекивања су здрава, али ако очекујете превише, осетиц́ете неке последице.

Када деца виде да се од њих превише очекује, можда нец́е ни покушати или се осец́ају као да никада нец́е испунити та очекивања.

Ви кажњавате, а не дисциплинујете

Деца морају научити да неке радње доводе до озбиљних последица. Али постоји велика разлика између дисциплине и казне.

Деца која су дисциплинована мисле – лоше сам изабрао. Деца која су кажњена мисле – ја сам лош човек.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas