Oglas
· · Komentari: 0

RODITELJI OPEZ: Pogeldajte koji postupci smanjuju samopouzdanje vašeg deteta - ne smete praviti ove greške

Sedam najčešćih grešaka roditelja koje ruše samopouzdanje deteta

1698578854_Foto-Shutterstock-porodica.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Ejmi Morin, psihoterapeutkinja i autorka popularne knjige “13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade”, ukazala je na sedam najvećih grešaka roditelja koje ruše samopouzdanje djece.

U današnjem sve zahtevnijem svijetu, gde se roditelji suočavaju s mnogim izazovima u vaspitanju svoje dece, očuvanje i podsticanje detetovog samopouzdanja postaje ključno.

Samopouzdanje igra presudnu ulogu u oblikovanju budućih uspeha i sreće deteta, a roditelji imaju značajan uticaj na razvoj samopouzdanja. No, ponekad, nesvesno ili nenamerno, roditelji čine greške koje mogu da naruše detetovo samopouzdanje.

Istraživanja pokazuju kako su samopouzdanija djeca manje anksiozna, bolji su učenici, otpornija su i imaju zdravije međuljudske odnose.

Ejmi Morin, psihoterapeutkinja, ukazala je na sedam najvećih grešaka roditelja koje ruše samopouzdanje dece.

Dozvoljavate deci da izbegnu odgovornost

Možda vam se čini da će, na primer, obavljanje kućnih poslova dodatno opteretiti vašu decu, ali obavljanje kućnih poslova zapravo pomaže deci da postanu odgovorna. Pomaže im da razviju osećaj sposobnosti i postignuća i vide sebe kao sposobne i kompetentne.

Ne dozvoljavate im da pogreše

Teško je gledati kako vaše dete ne uspeva u nekim zadacima ili ga odbijaju ili nešto zabrljaju. Roditelji često žele da spasu svoju decu od neuspeha, ali štiteći ih, uskraćuju im priliku da uzvrate.

Greške mogu biti njihovi najveći životni učitelji.

Štitite ih od njihovih emocija

Prirodan je poriv da želimo da razveselimo decu kada su tužna ili da ih smirimo kada su ljuta. Način na koji reagujemo na njihove emocije ima veliki uticaj na razvoj njihove emocionalne inteligencije i samopoštovanja.

Pomozite im da prepoznaju šta izaziva njihove emocije i naučite ih kako da ih sami kontrolišu.

Podstičete mentalitet žrtve

Umesto da kažete deci da nešto ne mogu da urade ili da vi nešto ne možete da priuštite, ohrabrite ih da preduzmu neke pozitivne korake.

Deca koja prepoznaju svoje izbore u životu imaju više samopouzdanja i optimističniji su u pogledu stvaranja bolje budućnosti za sebe.

Previše ste zaštitnički nastrojeni

Vidite sebe kao vodiča, a ne zaštitnika. 

Dozvolite svojoj deci da iskuse i osete život.

Očekujete savršenstvo

Velika očekivanja su zdrava, ali ako očekujete previše, osetićete neke posledice.

Kada deca vide da se od njih previše očekuje, možda neće ni pokušati ili se osećaju kao da nikada neće ispuniti ta očekivanja.

Vi kažnjavate, a ne disciplinujete

Deca moraju naučiti da neke radnje dovode do ozbiljnih posledica. Ali postoji velika razlika između discipline i kazne.

Deca koja su disciplinovana misle – loše sam izabrao. Deca koja su kažnjena misle – ja sam loš čovek.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas