· · Коментари: 0

САВЕТИ ПСИХОЛОГА: Како да реагујете када је ваше дете узнемирено?

Савети који вам могу помоћи да умирите дете

1683293105_vaspitanje-deteta.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Родитељство није безазлена ствар, стога може бити тешко знати шта је исправно а шта погрешно изговорати својој деци, посебно када су им емоције уздрмане.

У жару беса често умемо да одбацимо њихова осећања у нади да ће се ситуација смирити. Али према мишљењу стручњака, огромна је грешка рећи детету да не сме да осећа негативну емоцију. Уместо тога, постоје много корисније фразе које можете користити да ублажите лошу ситуацију.

Професор Сем Вас, дечји психолог који се специјализовао за стрес, у разговору за "Тхе Миррор", поделио је неке од најбољих ствари које родитељ може да каже свом детету.

- Мала деца не реагују на логику јер им мозак није довољно развијен. Дакле, када видите да се дете понаша на негативан начин, размислите зашто се то дешава: можда је љубоморно на играчку другог детета или је тужно што не може да иде у парк. Тада је важно помоћи му да "стави етикету" на ту емоцију, препозна је и постане самосвеснији. Ефикасна ствар коју треба урадити је валидирати препознату емоцију, објаснити им је и покушати користити њихов језик - истиче Сем.

Вас наводи да је разумевање сопствених емоција кључно за њихово регулисање.

Емоције се обично "производе" прилично ниско у мозгу, одмах на врху кичмене мождине. Овај процес описивања емоција и стицања самосвести помаже да се емоција прошири у језичке и аналитичке центре мозга.

- Важно је да родитељи користе фразе без осуде, говорећи "чини ми се да се тако осећаш и знај да је то у реду" - наглашава Сем.

Рађена је студија, у виду анкете, која је дата одраслима, а у њему се налази слика мердевина. Објашњено је да су људи на врху ове лествице они који имају потпуну контролу над свим што се дешава у њиховом животу: где живе, којим послом раде, итд, а људи на дну лествице немају контролу над било чим што се дешава, не могу да бирају где ће да живе, не могу да бирају шта ће радити. Затим је од испитаника тражено да означе где виде себе на лествици. Они који су себе видели на дну лествице били су веома анксиозни.

- Свима је стресно бити ван контроле. И кад год размишљам о овоме, увек помислим "забога, јадна деца". Јер као дете, ви сте ван контроле над толико тога у свом животу. Најбољи пример за то су тантруми, тј. испади беса, нпр. приликом куповине у радњи. Они нису тражили да иду у радњу, не знају зашто су тамо, не знају колико дуго ће се задржати - једноставно речено немају апсолутно никакву контролу над тим што се дешава - говори Вас, а преноси "Миррор.ук.цом".

Користећи пример деце која се узнемире у куповини, стручњак објашњава да би родитељи требало да кажу нешто попут: "Видим да се осећаш фрустрирано/уморно/узнемирено - то мора да је тешко" и да им причају о њиховим осећањима док иду кроз продавницу.

Онда када их смире, моћи ће да пребаце разговор на нешто друго.

Најбоље је, каже, ствари посматрати из угла детета. 

Зато је важно објаснити им њихову емоцију и научити их да је препознају и уваже у што ранијем добу - саветује професор Сем Вас.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.