Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

Тинејџерима је најтеже: Шта да раде родитељи када је дете фрустрано због изгледа и копира друге

Тинејџери пате, јер не изгледају као инфлуенсери који су им идоли.

1625663062_shutterstock_1818476192.jpg
Фото: Шатер
Oglas

Мада неутешно пате, зато што не изгледају онако како би желели налик "инфлуенсерима" са друштвених мрежа, девојкама и младићима из реклама или као најпожељнија другарица/друг из школе.

Прочитајте још: Открили сте АЛКОХОЛ код детета? ТРИ су могућа разлога због којих се ОПИЈАЈУ

Психолог Дајана Јанков каже да се млади стиде свог тела због непознавања сопственог карактера, односно недозрелости своје личности и табуа који је везан за сексуалност у том животном добу.

Предшколац па тинејџер
Прво критичко сагледавање креће већ од пете године, када деца упознају и разликују своју спољашњост од других. Поређење са другима већ тада постаје развојни комплекс изгледа. Зато су нека деца слободнија и непосреднија у контакту са околином, а нека повучена и уплашена. Следећа доб када се критички посматра лични изглед је пубертет. Ко претходно није стекао самопоуздање у "добру слику себе", изгледом или нечим другим, има озбиљне развојне задатке у социјализацији и навикавању на односе блискости.

Зашто су тинејџери критички настројени према себи?

- На недостатак самопоуздања утичу најпре родитељи, који су у раној узрасној доби волели и упућивали нежности детету без обзира на његове физичке карактеристике. Та рано испољена љубав кроз контакт, пажњу и безусловно прихватање је корен свега - каже психолог Јанков.

Самопоузданима ништа не значе злуради коментари

Самопоуздање се у тинејџерском добу гради неминовношћу да пронађемо, мимо породичног круга, оне сличне себи и поверујемо у наш пријатељски и искрен савез са другим тинејџерима.

Прочитајте још: Након избегнуте ТРАГЕДИЈЕ на Ади, психолог каже: Нормално је да тинејџери пробају алкохол, али родитељи нек ураде ОВО

- Особа која има много самопоуздања, има и велики број пријатеља који јој верују. Ако је самопоуздање стабилно, неколико злурадих коментара на рачун нечијег изгледа не може да га уруши - истиче Јанков.

Фото: Шатер

Притисак јавности и друштвених мрежа

У којој мери притисак јавности у комбинацији са маркетингом, као и на друштвеним мрежама прокламованих модела "идеалног изгледа", лоше утиче на однос тинејџера према свом телу?

Прочитајте још: Дефектолог упозорава: Уместо у парк деца данас иду на палачинке и то објављују на Инстаграму

Ко још верује огледалу?
Шта би требало да кажу себи када се виде у огледалу са неколико килограма вишка и, по њиховом мишљењу, непривлачном грађом?- Ако имамо неколко килограма вишка, требало би да се запитамо како до тога долази и да прихватимо да их имамо. Само то. Уколико желимо да изгледамо боље, требало би да кренемо од својих лоших навика које не доприносе здрављу. Изглед у огледалу је и тако увек нека варка! Ко још верује у огледала?

- Идеални морал не прати новац ни кретања на тржишту лажних вредности. Тинејџери морају да се уче томе да они нису оно што и њихов изглед - објашњава психолог.

Пожељно је да се изгледа као наказа?

Зато данас имамо и андерграунд модну индустрију која руши идеалну слику физичког изгледа, па нам као пожељно, рецимо, нуди да изгледамо попут неке "наказе". Млади, због природног бунта према ауторитетима, онда лако могу да наседну и на овако "продату" причу о идеалној верзији себе и идеалном животу.

Како да се поставе родитељи?

- Родитељи би само требало да издрже ту снажно присутну потребу да се личи на неког другог, а не на оно добро из куће. Истина, то је најтеже и многи то не издрже, јер су и сами посумњали да су способни да испрате све те бесмислице младости и искушења - каже Јанков.

Прочитајте још: Застрашујуће: Број производа БРЗЕ ХРАНЕ намењене искључиво деци повећан 7 пута у последњој деценији!

Шта ако се најбољи пријатељ савршено укалапа баш у те жељене стандарде лепоте, а ми не?

Психички поремећаји
Готово већина психичких поремећаја у зрелој одраслој доби обухвата и ту нестабилност у позитивном односу према свом природном физичком изгледу и форми. Не сви, али већина да.

Лепи Нарцис од пријатеља

- Вероватно је да ће тај "лепи нарцис" од пријатеља очекивати да живимо од његове славе и будемо у његовој сенци. Хоћемо ли пристати на то зависи од наше потребе да самостално изградимо самопоуздање - истиче Јанков.

Прочитајте још: Кључна ствар у родитељству: ТРИ разлога зашто је важна РУТИНА!

Млади који изгубе самопоуздање спремни су на свакакве деструктивне чинове да би брзо добили ефекат поправљања себе у физичком изгледу, зарад пажње и љубави околине. Касније се испостави да су та потреба и љубав биле краткотрајне и лажне, па тону у депресију због губитка себе - закључује психолог Јанков.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas