· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

Након избегнуте ТРАГЕДИЈЕ на Ади, психолог каже: Нормално је да тинејџери пробају алкохол, али родитељи нек ураде ОВО

Марина Брашић каже да је нормална појава да се на крају школске године тинејџери напију, али родитељи то могу да спрече.

1624526063_ada.jpg

Вест да је група од 16 малолетника синоћ је пребачена на ВМА, а деветорица су била у бесвесном стању, забринула је родитеље. Психолози се, међутим, слажу да су родитељи закаснили са бригом и да су то требали да ураде још - зимус.

Прочитајте још: Застрашујуће: Број производа БРЗЕ ХРАНЕ намењене искључиво деци повећан 7 пута у последњој деценији!

Јун је најризичнији месец за тинејџере

Јун је увек најризичнији месец за родитеље адолесцената, јер после краја школске године тинејџери често немају кочнице. На крају шкосле године сви тинејџери желе да експериментишу, а ове године је то поготово случај зато што су месецима били затворени и без могућности слављења журки.

Сви тинејџери експериментишу у јуну.

- Нормално је да тинеџери истражују, да експериментишу, али питање је колико су припремљерни за то - каже Марина Брашић, психотерапеут.

Припремите децу на алкохол

Брашићева упозорава родитеље да децу треба да припреме за сусрет са алкохолом. Не на крају школске године, већ месецима пре тога.

Разговор о алкохолу се води у јануару...

- Родитељи треба да разговарају са децом око тога како се узима алкохол и које су количине нормалне. Када се деси пијанство тада је касно за разговор. Разговара се пре него што дође до групног окупљања. Сигурна сам да родитељи знају да су деца и пре тога била у контакту са алкохолом. Ту тему треба да отворе далеко раније - истиче психотерапеут.

Прочитајте још: Кључна ствар у родитељству: ТРИ разлога зашто је важна РУТИНА!

Како се разговара са децом?

Приликом разговора родитељи не треба да прете деци, јер ће сигурно пробати алкохол.

- Требада им објасне како се алкохол пије и колико је нормално попити и да "чашица" није проблем. Деци треба да смирено објасне како да себе не доведу до стања да буду ван контроле. Сада је све доступно, не само алкохол, него и наркотици и веома је важно да сами не експериментишу, већ да знају све опасности - напомиње Брашићева.

Прочитајте још: Дефектолог упозорава: Уместо у парк деца данас иду на палачинке и то објављују на Инстаграму

Да ли је могуће да деца неће пробати алкохол после разговора са родитељима?

- Наравно да ће пробати, али ако им се пријатељски објасни којим ризицима се излажу ако претерају мања је вероавтноћа да ће се обезнанити. Најопасније је када деца само експериментишу и процењују колико ће пити. Понесени друштвом спремни су на све - закључује психотерапеут Марина Брашић

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.