· · Коментари: 0
РОДИТЕЉСТВО

Открили сте АЛКОХОЛ код детета? ТРИ су могућа разлога због којих се ОПИЈАЈУ

Психолог Снежана Анђелић каже да родитељи морају да открију зашто деца пију алкохол, јер све могу да спрече.

1624539569_Depositphotos_53459093_xl-2015.jpg

Пијанство 16 малолетника на Ади циганлији које је могло да доведе до трагичног исхода, потресло је родитеље широм Србије. Чињеница да је њих деветоро пребачено на ВМА у бесловесном стању додатно је шокирала људе. Шта је разлог таквом понашању?

Прочитајте још: Након избегнуте ТРАГЕДИЈЕ на Ади, психолог каже: Нормално је да тинејџери пробају алкохол, али родитељи нек ураде ОВО

Нормално је да тинејџери истражују границе, али стручњаци имају само једну поруку: Родитељи чија су се тинејџери напила морали би да пронађу разлог зашто су деца имали потребу да се толико опију да изгубе свест. 

Психолог Снежана Анђелић
Постоје три могућа објашњења зашто се адолесцент обезнањује од алкохола или наркотика.

- Деца из породица у којима су јако контролисана и родитељи их држе у јакој стези немају саморегулацију понашања. Они немају осећај за слободу, али ни за одговорност. Када изађу са вршњацима таква деца имају осећај да морају да улове тренутак и тада губе осећај за границе - каже Снежана Анђелић, дечији психотерапеут.

Прочитајте још: Дефектолог упозорава: Уместо у парк деца данас иду на палачинке и то објављују на Инстаграму

Други разлог може да буде чињеница родитељи са њима никада озбиљно нису разговарали, већ су потпуно запостављени. А, трећи је уједно и најтрагичнији:

Алкохол отупљује, зашто то дете ради?

- До опијања долази из осећаја празнине, беспомоћности, стреса и трауме. Тинејџери који не могу да се носе са емоцијама одлазе у супротност и отипљују их алкохолом. Они пију из бола, одбачености, трауме - истиче психолог Анђелић.

Прочитајте још: Застрашујуће: Број производа БРЗЕ ХРАНЕ намењене искључиво деци повећан 7 пута у последњој деценији!

Да ли је могуће да се тинејџер напије једном и никада више?

Самоконтрола
Тинејџери који немају самоконтролу пребију вршњака и уживају у томе. Одсуство самоконтроле је разлог зашто се неко опије. Самоконтролу развијају родитељи код деце.
Заблуда је да се сваки тинејџер једном опије. Напротив!

- Има тинејџера који се никада нису напили! Није истина да је до опијања дошло јер тинејџери немају самоконтролу, јер то је нешто што нас родитељи уче од најраније младости. Човек мора да има самоконтролу у јелу, пићу, понашању. Ако се обезнанио зато што је тинејџер, сутра ћемо му наћи оправдање да је пребио жену јер је остао без посла! - објашњава Анђелић.

Прочитајте још: Кључна ствар у родитељству: ТРИ разлога зашто је важна РУТИНА!

Када се родитељ суочи са чињеницом да се његово дете опило мора да открије који га је разлог натерао да се обезнани и не зна за себе. Шта дете тера ка аутодеструкцији?

- Деца са стабилним животом и без екстремне контроле никада се не опијају. Такви тинејџери попију чашицу и када осете да им се врти у глави престану са алкохолом. Нешто није у реду у животу детета које се одлучи за екстремно понашање. То важи не само за алкохол, већ и коцку. Ако дете нешто ради да би умирило "зле духове" родитељ мора да открије у чему је проблем - закључује Снежана Анђелић, дечији психолог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.