· · Komentari: 0
VASPITANJE

Tinejdžerima je najteže: Šta da rade roditelji kada je dete frustrano zbog izgleda i kopira druge

Tinejdžeri pate, jer ne izgledaju kao influenseri koji su im idoli.

1625663062_shutterstock_1818476192.jpg
Foto: Šater

Mada neutešno pate, zato što ne izgledaju onako kako bi želeli nalik "influenserima" sa društvenih mreža, devojkama i mladićima iz reklama ili kao najpoželjnija drugarica/drug iz škole.

Pročitajte još: Otkrili ste ALKOHOL kod deteta? TRI su moguća razloga zbog kojih se OPIJAJU

Psiholog Dajana Jankov kaže da se mladi stide svog tela zbog nepoznavanja sopstvenog karaktera, odnosno nedozrelosti svoje ličnosti i tabua koji je vezan za seksualnost u tom životnom dobu.

Predškolac pa tinejdžer
Prvo kritičko sagledavanje kreće već od pete godine, kada deca upoznaju i razlikuju svoju spoljašnjost od drugih. Poređenje sa drugima već tada postaje razvojni kompleks izgleda. Zato su neka deca slobodnija i neposrednija u kontaktu sa okolinom, a neka povučena i uplašena. Sledeća dob kada se kritički posmatra lični izgled je pubertet. Ko prethodno nije stekao samopouzdanje u "dobru sliku sebe", izgledom ili nečim drugim, ima ozbiljne razvojne zadatke u socijalizaciji i navikavanju na odnose bliskosti.

Zašto su tinejdžeri kritički nastrojeni prema sebi?

- Na nedostatak samopouzdanja utiču najpre roditelji, koji su u ranoj uzrasnoj dobi voleli i upućivali nežnosti detetu bez obzira na njegove fizičke karakteristike. Ta rano ispoljena ljubav kroz kontakt, pažnju i bezuslovno prihvatanje je koren svega - kaže psiholog Jankov.

Samopouzdanima ništa ne znače zluradi komentari

Samopouzdanje se u tinejdžerskom dobu gradi neminovnošću da pronađemo, mimo porodičnog kruga, one slične sebi i poverujemo u naš prijateljski i iskren savez sa drugim tinejdžerima.

Pročitajte još: Nakon izbegnute TRAGEDIJE na Adi, psiholog kaže: Normalno je da tinejdžeri probaju alkohol, ali roditelji nek urade OVO

- Osoba koja ima mnogo samopouzdanja, ima i veliki broj prijatelja koji joj veruju. Ako je samopouzdanje stabilno, nekoliko zluradih komentara na račun nečijeg izgleda ne može da ga uruši - ističe Jankov.

Foto: Šater

Pritisak javnosti i društvenih mreža

U kojoj meri pritisak javnosti u kombinaciji sa marketingom, kao i na društvenim mrežama proklamovanih modela "idealnog izgleda", loše utiče na odnos tinejdžera prema svom telu?

Pročitajte još: Defektolog upozorava: Umesto u park deca danas idu na palačinke i to objavljuju na Instagramu

Ko još veruje ogledalu?
Šta bi trebalo da kažu sebi kada se vide u ogledalu sa nekoliko kilograma viška i, po njihovom mišljenju, neprivlačnom građom?- Ako imamo nekolko kilograma viška, trebalo bi da se zapitamo kako do toga dolazi i da prihvatimo da ih imamo. Samo to. Ukoliko želimo da izgledamo bolje, trebalo bi da krenemo od svojih loših navika koje ne doprinose zdravlju. Izgled u ogledalu je i tako uvek neka varka! Ko još veruje u ogledala?

- Idealni moral ne prati novac ni kretanja na tržištu lažnih vrednosti. Tinejdžeri moraju da se uče tome da oni nisu ono što i njihov izgled - objašnjava psiholog.

Poželjno je da se izgleda kao nakaza?

Zato danas imamo i andergraund modnu industriju koja ruši idealnu sliku fizičkog izgleda, pa nam kao poželjno, recimo, nudi da izgledamo poput neke "nakaze". Mladi, zbog prirodnog bunta prema autoritetima, onda lako mogu da nasednu i na ovako "prodatu" priču o idealnoj verziji sebe i idealnom životu.

Kako da se postave roditelji?

- Roditelji bi samo trebalo da izdrže tu snažno prisutnu potrebu da se liči na nekog drugog, a ne na ono dobro iz kuće. Istina, to je najteže i mnogi to ne izdrže, jer su i sami posumnjali da su sposobni da isprate sve te besmislice mladosti i iskušenja - kaže Jankov.

Pročitajte još: Zastrašujuće: Broj proizvoda BRZE HRANE namenjene isključivo deci povećan 7 puta u poslednjoj deceniji!

Šta ako se najbolji prijatelj savršeno ukalapa baš u te željene standarde lepote, a mi ne?

Psihički poremećaji
Gotovo većina psihičkih poremećaja u zreloj odrasloj dobi obuhvata i tu nestabilnost u pozitivnom odnosu prema svom prirodnom fizičkom izgledu i formi. Ne svi, ali većina da.

Lepi Narcis od prijatelja

- Verovatno je da će taj "lepi narcis" od prijatelja očekivati da živimo od njegove slave i budemo u njegovoj senci. Hoćemo li pristati na to zavisi od naše potrebe da samostalno izgradimo samopouzdanje - ističe Jankov.

Pročitajte još: Ključna stvar u roditeljstvu: TRI razloga zašto je važna RUTINA!

Mladi koji izgube samopouzdanje spremni su na svakakve destruktivne činove da bi brzo dobili efekat popravljanja sebe u fizičkom izgledu, zarad pažnje i ljubavi okoline. Kasnije se ispostavi da su ta potreba i ljubav bile kratkotrajne i lažne, pa tonu u depresiju zbog gubitka sebe - zaključuje psiholog Jankov.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.