Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

Дефектолог упозорава: Уместо у парк деца данас иду на палачинке и то објављују на Инстаграму

Када су недавно на инстаграм-мрежи освануле фотографије осмогодишње Украјинке Милане Маханец и њеног 13-годишњег момка и сународника Паше Паија, на којима су у интимним позама, за трен ока дигла се медијска прашина у целом свету.

1619072826_Depositphotos_190460760_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Оба детета су блогери, а Миланин инстаграм-профил води њена мајка Дарја. Слике су избрисане су након што су узбуркале јавност, али не и последице оваквог понашања.

Прочитајте још: Разлике у васпитању: У Србији је дете сито, а у Шведској у природи!

Сличне ствари свакодневно дешавају и пред нашим очима, јер на сваком кораку можемо видети основце који се фотографишу у позама намењеним знатно старијима од њих, обучени неадекватно за свој узраст.

Вештачка сексуалност
- Изложеност деце мас-медијима као и доступност неадекватних садржаја их од малих ногу усмерава ка инстант сазревању. Социјално учење, као и учење по моделу, један је од битних момената у дечјем развоју. Избор узора је врло значајан, с обзирам на то да деца имитирају и идентификују се са својим "идолима".
Породица мора да ублажи ефекте друштвених мрежа

- Сексуални нагон се индивидуално појављује и развија, а условљен је биолошким нагоном, и васпитањем и социјално-културолошким факторима. Уопштено, према Фројдовој теорији, након проласка кроз одређене фазе у развоју, сексуалност деце до 12. године је у периоду латенције - каже Мина Богдановић, дефектолог.

Родитељ поставља границе лажног и савршеног.

Богдановићева каже да је најважнији референтни оквир породица. Она би требало да буде фактор који ублажава ефекте друштвених мрежа.

Прочитајте још: Малишан мало спава и веома је осетљив? Радујте се, јер то значи само ЈЕДНО

- Улога родитеља је кључна у развоју и васпитању детета, а њихов однос према њему у великој мери утиче на то како ће бити изграђено као личност. Посвећеност родитеља и квалитетно проведено време, блискост и саосећање омогућавају здраво одрастање. Родитељ би требало да усмери дете на праве вредности и јасно постављање границе између лажно савршеног, имагинарног и реалног живота - истиче Богадановићева.

Фото: Депозитфото

Култ тела и лица
Култ савршених лица и тела, искривљена реалност у којој је све презентовано гламурозно и бајковито на друштвеним мрежама, фасцинира младе и усмерава их ка формирању става "ако лепо изгледаш - бићеш прихваћен". Несигурност времена и економских услова у којима живимо олакшавају продор и прихваћеност медијских садржаја који пропагирају престиж .

На које све начине на децу може да се одрази прерано наметање њихове сексуалности?

Прочитајте још: Некада је детету потребно да кажете НЕ: Ево која добра то доноси

Само им је важно леп си - ниси леп, немају емпатије.

- Попримањем одређеног понашања које није потекло из куће, као и утицај социјалне средине, може евентуално да доведе до њиховог другачијег става према животу и развијања различитих емпатија. Чак се догађа и да немају емпатије, већ иду само на површност у односима. Дружење је визуелно, инстант: леп си - ниси леп - напомиње дефектолог.

Прочитајте још: ВИКАЊЕ лоше утиче на децу: Научници дошли до нових важних открића

Богдановићева истиче да клинци постају свесни себе пред крај основне школе. Ретко који зна шта ће да упише, ослањају се на родитеље и другаре. Хормонски се мењају из године у годину, појављује се маљавост, бубуљице, већи носеви, дуге руке кратке ноге, па обрнуто...

Уместо у парк иду на палачинке и то објављују

- Онда се и те како крију иза фотографија и фотомонтажа насталих мобилним телефонима, "иду" кроз филтере. Све се дешава само зато што је то постављено као модерно. Погледајте ко су њихови родитељи. Ако дете има маму која се, рецимо, стално пући, преузеће тај модел. Они нису у дворишту, не желе да се шетају по крају већ по тржним центрима, иду на крофне, палачинке, у кафиће, и то се одмах поставља на "Инста стори". Што више лајкова добију, то су већи "цареви" напомиње Богдановићева.

Прочитајте још: Разлике у васпитању: У Србији је дете сито, а у Шведској у природи!

Како стати на пут манипулацији друштвених мрежа?

- Најпре родитељ треба да постави границу, да забрани или дозволи. Осим њих, ту је и школа, у којој дете проводи много времена. Ово што се дешавало везано за вирус корона, прилика је да се деца униште. Деца су генерално препуштена сама себи - закључује дефектолог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas