Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Три облика понашања родитеља која могу да утичу на интересовања детета

Важно је колико времена проводимо са децом

1690124421_82f5971c86d8eaf8f6b7aa51720a429e26d0d75d.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сваки родитељ жели да његово дете развија интелигенцију, да буде паметно и успешно, једнако као и срећно, а на то значајно утиче однос родитеља према малишану.

1. Проводите више времена заједно

Према мишљењу психолога, у овој области, као и у многим другим, много зависи од родитеља – главних узора деци. Прво, родитељи утичу на поглед на свет, менталитет, психолошке ставове детета. Родитељи својим примером могу показати како функционише веома важан став за каснији живот – "учити на грешкам"“. Односно, научити да упркос било каквом проблему не смемо клонути духом, схватајући сопствену несавршеност, већ кроз стални развој и учење на грешкама.

Када деца стално виде да ако паднеш, можеш да устанеш, а неуспеси су само одскочне даске за нови узлет, не плаше се да крену напред, ризикују и уче нове ствари. Поред тога, родитељи могу да помогну свом детету да паметно одрасте тако што ће проводити много времена са њим и разговарати са њим. Развој говора, попуњавање речника детета - све ово у великој мери зависи од интеракције са мамом и татом. Када редовно комуницирате са својим дететом, активно га слушате, разговарате о нечему, делите са њим информације о свету, пружате му могућност да се интелектуално развија.

2. Дајте свом детету прилику да се више дружи са пријатељима

Важно је да се не фокусирате само на академски успех детета. Наравно, ако су читање и математика присутни у његовом животу од малих ногу, то ће му помоћи да касније буде добро у школи, али то је далеко од јединог што доприноси развоју интелигенције. Заправо, социјалне вештине су једнако важне за хармонично сазревање дечјег мозга и његов даљи успех у животу као и способност доброг читања и бројања.

Способност комуницирања са људима помаже не само да стекнете нове пријатеље, већ и да научите много о свету око себе. А то значи постати паметнији. То не значи да уопште не треба обраћати пажњу на учење. Само запамтите да то што ваше дете чита после школе или проводи сате радећи домаће задатке није једини начин да му помогнете да интелектуално одраста.

3. Нека игра увек буде део рутине

Деца уче кроз игру - да би се развијали, потребно је да активно учествују у нечему. То значи да безброј образовних апликација или ТВ емисија неће учинити ваше дете мудријим. Да би то урадио, потребна му је прилика да редовно игра слободно.

У том смислу најбоље функционишу креативне, маштовите игре улога које укључују сва чула. Они терају дете да буде у различитим ситуацијама и решава различите проблеме. Стога, не би требало да га оптерећујете студијама, не остављајући времена за игру.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas