Oglas
· · Komentari: 0

Tri oblika ponašanja roditelja koja mogu da utiču na interesovanja deteta

Važno je koliko vremena provodimo sa decom

1690124421_82f5971c86d8eaf8f6b7aa51720a429e26d0d75d.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Svaki roditelj želi da njegovo dete razvija inteligenciju, da bude pametno i uspešno, jednako kao i srećno, a na to značajno utiče odnos roditelja prema mališanu.

1. Provodite više vremena zajedno

Prema mišljenju psihologa, u ovoj oblasti, kao i u mnogim drugim, mnogo zavisi od roditelja – glavnih uzora deci. Prvo, roditelji utiču na pogled na svet, mentalitet, psihološke stavove deteta. Roditelji svojim primerom mogu pokazati kako funkcioniše veoma važan stav za kasniji život – "učiti na greškam"“. Odnosno, naučiti da uprkos bilo kakvom problemu ne smemo klonuti duhom, shvatajući sopstvenu nesavršenost, već kroz stalni razvoj i učenje na greškama.

Kada deca stalno vide da ako padneš, možeš da ustaneš, a neuspesi su samo odskočne daske za novi uzlet, ne plaše se da krenu napred, rizikuju i uče nove stvari. Pored toga, roditelji mogu da pomognu svom detetu da pametno odraste tako što će provoditi mnogo vremena sa njim i razgovarati sa njim. Razvoj govora, popunjavanje rečnika deteta - sve ovo u velikoj meri zavisi od interakcije sa mamom i tatom. Kada redovno komunicirate sa svojim detetom, aktivno ga slušate, razgovarate o nečemu, delite sa njim informacije o svetu, pružate mu mogućnost da se intelektualno razvija.

2. Dajte svom detetu priliku da se više druži sa prijateljima

Važno je da se ne fokusirate samo na akademski uspeh deteta. Naravno, ako su čitanje i matematika prisutni u njegovom životu od malih nogu, to će mu pomoći da kasnije bude dobro u školi, ali to je daleko od jedinog što doprinosi razvoju inteligencije. Zapravo, socijalne veštine su jednako važne za harmonično sazrevanje dečjeg mozga i njegov dalji uspeh u životu kao i sposobnost dobrog čitanja i brojanja.

Sposobnost komuniciranja sa ljudima pomaže ne samo da steknete nove prijatelje, već i da naučite mnogo o svetu oko sebe. A to znači postati pametniji. To ne znači da uopšte ne treba obraćati pažnju na učenje. Samo zapamtite da to što vaše dete čita posle škole ili provodi sate radeći domaće zadatke nije jedini način da mu pomognete da intelektualno odrasta.

3. Neka igra uvek bude deo rutine

Deca uče kroz igru - da bi se razvijali, potrebno je da aktivno učestvuju u nečemu. To znači da bezbroj obrazovnih aplikacija ili TV emisija neće učiniti vaše dete mudrijim. Da bi to uradio, potrebna mu je prilika da redovno igra slobodno.

U tom smislu najbolje funkcionišu kreativne, maštovite igre uloga koje uključuju sva čula. Oni teraju dete da bude u različitim situacijama i rešava različite probleme. Stoga, ne bi trebalo da ga opterećujete studijama, ne ostavljajući vremena za igru.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas