Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Свакодневне навике које вам могу помоћи да ПОБОЉШАТЕ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА И ЗДРАВЉА: Мале промене које праве велику разлику

Ако желите да побољшате квалитет живота, требало би да усвојите неколико свакодневних навика

1693050547_shutterstock_593061179.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

У данашње време, стварање и одржавање здравих навика све је важније. Уобичајени начини понашања, које називамо навикама, играју кључну улогу у нашем физичком, менталном и емоционалном здрављу. У свету пуном различитих животних стилова, постоји неколико здравих свакодневних навика које свако може усвојити како би побољшао квалитет свог живота.

Буђење у право време

Буђење у раним јутарњим сатима се показало као користан образац за оптимално здравље. Људско тело је прилагођено циркадијалном ритму, унутрашњем сату који регулише наше спавање и буђење.

Овај ритам је повезан са природним светлосним циклусима, помажући нам да будемо продуктивнији и енергичнији. Устајање у складу с природним ритмом подстиче производњу хормона кортизола, што позитивно утиче на наш метаболизам, имунолошки систем и енергију током дана.

Хидратација пре кофеина

Унос довољних количина воде од суштинског је значаја за наше тело. Пре него што посегнете за кафом или чајем, попијте чашу воде.

То не само што ће вам помоћи да останете хидрирани, већ ће допринети бољем варењу и метаболизму.

Редовна физичка активност

У савременом свету често седимо више него што се крећемо. Увођење физичке активности у свакодневицу може бити кључно за одржавање здравља.

Ходање, вожња бицикла, пливање или плес су сјајни начини за одржавање активности. Само пола сата шетње дневно може донети велике користи за физичко и ментално здравље.

Време проводите напољу

Боравак на отвореном има изузетно позитиван утицај на здравље. Сунчева светлост помаже телу да производи витамин Д, битан за имунитет и опште здравље. Без обзира на годишње доба, провођење времена напољу може вас освежити и ревитализовати.

Добробити читања

Читање има бројне бенефите за ментално и емоционално благостање.

Осим што проширује хоризонте, читање смањује стрес, побољшава квалитет сна и помаже очувању когнитивних способности.

Кување и хигијена простора

Кување хране је вештина која нам омогућава контролу над квалитетом оброка.

Осим тога, одржавање чистог окружења, као што је кухиња, позитивно утиче на наше ментално стање и мотивацију.

Здраве навике пред спавање

Правилно спавање је од виталног значаја за целокупно здравље. Одлагање телефона пре спавања, избегавање преједања и правилна хигијена сна помажу у осигуравању квалитетног одмора.

Промена навика не захтева драматичне кораке, већ постепене промене у свакодневном животу. Усвојите ове здраве навике како бисте побољшали своје здравље и квалитет живота.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas