Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗАТРУДНЕЛА СА ДРУГИМ ДЕТЕТОМ ДОК ЈЕ У СТОМАКУ НОСИЛА ПРВО: Мислила је да чека близанце, а била је медицински феномен

Прича жене која је у трудноћи поново затруднела - овај редак феномен десио се само 10-ак пута у свету, а многи су милсили да носе близанце...

1685452701_majka-sa-bebom-trudna.png
Пхото: Фацебоок принтсцреен/ Сопхие Смалл
Oglas

Мајка Софи Смол (30) покушавала је да добије другу бебу 2019. године, а иако су се у децембру појавили наговештају да је трудна попут главобоље и мучнине, она и њен супруг су наставили да покушавају у јануару. Убрзо је тест показао да је трудна, била је пресрећна, а срећа је била дупла када је на ултразвуку сазнала да очекује близанце.

Трудноћа је била изузетно тешка, праћена сталним и ужасним јутарбнњим мучнинама, ка је морала да буде һоспитализована осам пута у седам недеља, проводећи 120 сати прикључена на инфизији. На јендој од контрола лекари су јој рекли да им је необично зашто су бебе различите величине. Имале су посебну постељицу и могле су да се хране кад год су хтеле, али је једна беба изражајно слабије напредовала. Током 29-недеље трудноће на ултразвуку доктори су рекли госпођи Смол да не могу да открију кретање мањег близанца и да ће можда морати да изазову порођај. Срећом, лекари су уз помоћ лекова одложили порођај до августа.

Тек када се породила, лекари су открили да су бебе различито напредовале због суперфетације. Ово представља редак феномен јер се суперфетација дешава када се јаје оплоди спермом и имплантира се у материцу по други пут, обично неколико недеља након што се процес први пут догодио. Дешава се изузетно ретко, а само неколико случајева је пријављено у медицинској литератури. Лекари су идентификовали суперфетацију у Великој Британији, Италији и Канади.

Суперфетацију је тешко дијагностиковати, јер се за присуство два фетуса у материци обично претпоставља да су близанци. Међутим, главни знак суперфетације јесте то што два фетуса расту различитом брзином. Бебе рођене кроз суперфетацију обично се сматрају близанцима, јер се често рађају истог дана. Међутим, они званично нису близанци. Близанци су или идентични - када се једно јаје подели на два дела након оплодње - или неидентични, када се две одвојене јајне ћелије ослобађају из јајника у исто време и оплођују иһ различите сперме, а затим се имплантирају у материцу.

Дарси је рођена са 32 недеље и тешка је била 1 800 г, а њена сестра Холи је уследила два минута касније, развијала се у стомаку 36 недеља, тешка на рођењу 2 700г.

Холи је рођена са церебралном парализом која је заһватала десну страну њеног тела, док се лева страна слузнице стомака њене сестре није правилно развијала.

"Оне чак ни не личе на сестре, не бисте ни знали да су сестре када бисте их видели одвојене. Холи има плаву косу, велике прелепе плаве очи и жели да буде принцеза или џокеј. Дарсина коса је смеђа, она је као дечак и жели да буде машиновођа када порасте." - објаснила је мама.

"Људи мисле да сам луда када им објашњавам шта се догодило. Питају колико минута имају разлике и ја кажем да је Дарси два минута старија и четири недеље млађа, док је Холи рођена два минута касније, али је четири недеље старија."

Данас девојчице напредују, кренуле су у вртић и изузетно су активне и живахне.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas