Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

8 биљака које се саде ЈЕДНОМ ЗА ЦЕО ЖИВОТ - свежи зачини увек при руци

Вишегодишње зачинско биље је захвално јер вас снабдевају зачинским биљем, а да притом не морате да плаћате много новца и времена за култивисање нових биљака сваке сезоне

1649326969_sixteen-miles-out-ZchXTnNWCOM-unsplash.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Уз правилну негу и узгој, ових осам биљака без проблема могу цветати у годинама које долазе.

1. Лаванда

Ова дивна биљка са љубичастим цветовима долази у веома разним бојама: од беле, до бледо ружичасте или љубичасте или можда плаве или љубичасте. Осим тога, има запањујући, умирујући мирис.

Прочитајте још: 12 биљака које ЦВЕТАЈУ ТОКОМ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ: Организујте башту или терасу да вас увек одушевљава

Лаванда има доказана антисептичка и антиинфламаторна својства. Обично се користи за анксиозност, депресију, узнемиреност, проблеме са виском, несаницу, главобољу и бол.

Лаванда воли да буде постављена на веома топлом, сунчаном месту. Биљка је заиста прилично издржљива и чак ће добро бити у сувом, сиромашном земљишту. Међутим, требало би да га ђубрите висококвалитетним компостом једном годишње, проверите да сте је посадили у саксију са веома добром дренажом.

2. Босиљак

Босиљак није само зачин, то је моћна биљка која се користи у алтернативној медицини. Пијте чај од босиљка да бисте спречили прехладу, брадавице и глисте. Ова биљка заједно делује као стимуланс апетита и карминатив. Додајте новије листове у салате или кувајте заједно са својим омиљеним јелима да бисте побољшали рад органа за излучивање, опустили грчеве у стомаку и побољшали циркулацију. 

Фото: Пиксабеј

Ова слатка биљка би требало да добије између шест до осам сати пуног сунца дневно и успева у влажном, добро дренирајућем тлу. Босиљак никада не би требало да се потпуно осуши, јер то може учинити листове млохавим и сувим. Берите пре првог јесењег мраза.

3. Тимијан (питома мајчина душица)

Тимијан помаже код респираторних поремећаја, ларингитиса, пертусиса, гастритиса, дијареје и недостатка апетита. Међутим, требало би да се држите подаље од тимијана ако сте трудни.

Мајчину душицу је тешко узгајати из семена, стога купите готову биљку. Мајчина душица воли да се осуши између заливања јер је подложна болестима. Често подрезујте биљке и посадите их у веома добро дренирано тло за најбоље резултате.

4. Матичњак

Ова биљка има умирујуће дејство против стреса, анксиозности и поремећаја сна. Ова биљка би могла бити вишегодишња биљка која може нарасти до 60 цм у висину и брзо се шири. Садите у веома добро дренираном, песковитом тлу. Најбоље је ако се посади по хладном времену у рано пролеће или касну јесен. Заливајте често и подједнако, одржавајући земљу благо влажном.

Прочитајте још: ПЕЛЕНЕ ЗА САКСИЈСКО ЦВЕЋЕ: Ево како да их користите да биљке остану здраве и да НИКАД НЕ БУДУ "ЖЕДНЕ"

5. Першун

Чај од першунове траве и семена наводно се користи за лечење жутице, катаменијалних тегоба, астме, кашља, симптома и водене болести. Першуну је потребна влажна, припремљена земља и пуно сунца. Ђубрење компостом једном годишње је обавезно. 

6. Нана

Нана одлично умирује код синдрома иритабилног виска, алтернативних биолошких проблема као што су надимање, мучнина и грчеви. Стога, чај од пеперминта може бити леп наставак за превелики оброк. 

Фото: Пиксабеј

Нана би могла бити трајница која воли лагано тло са одавезном дренажом. Ставите га на индиректно сунце идодајте му органски компост сваких неколико месеци. Често заливајте да остане влажна. Напољу, пеперминт може да порасте у до метар висине у својој почетној години, стога се мора често обрезивати и брати.

7. Рузмарин

Рузмарин има моћ да:

  • Побољшајте памћење
  • Ослободите болове у мишићима и спазам
  • Стимулисати раст косе
  • Подржава циркулацију и нервни систем
  • Умирите симптом
  • Излечите болове у мишићима и зглобовима
  • Побољшајте концентрацију

Понудите им добро дренирано, песковито земљиште и најмање шест до осам сати дневног светла и да могу да напредују. Посадите у земљано посуђе за најбоље резултате. Рузмарин не воли само хладноћу, зато га држите на месту без промаје. 

Прочитајте још: ПЕТ БИЉАКА ЗА НАЈЛЕПШИ БАЛКОН У КРАЈУ: Направите елегантну цветну оазу нестварног мириса (ФОТО)

8. Жалфија

Жалфија се користи као тоник, дигестивни, антисептик, адстрингент. Добро расте, чак и у касну јесен. Пружите јој много сунца и њени листови ће добити прави укус. Расте на добро дренираном, песковитом, иловастом земљишту и ако је могуће, у земљишту са концентрацијом водоничних јона између 6,0 и 7,0. Посадите у жалфију на средњем до пуном сунцу и немојте превише ђубрити. 

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas