Oglas
· · Komentari: 0

8 biljaka koje se sade JEDNOM ZA CEO ŽIVOT - sveži začini uvek pri ruci

Višegodišnje začinsko bilje je zahvalno jer vas snabdevaju začinskim biljem, a da pritom ne morate da plaćate mnogo novca i vremena za kultivisanje novih biljaka svake sezone

1649326969_sixteen-miles-out-ZchXTnNWCOM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Uz pravilnu negu i uzgoj, ovih osam biljaka bez problema mogu cvetati u godinama koje dolaze.

1. Lavanda

Ova divna biljka sa ljubičastim cvetovima dolazi u veoma raznim bojama: od bele, do bledo ružičaste ili ljubičaste ili možda plave ili ljubičaste. Osim toga, ima zapanjujući, umirujući miris.

Pročitajte još: 12 biljaka koje CVETAJU TOKOM CELE GODINE: Organizujte baštu ili terasu da vas uvek oduševljava

Lavanda ima dokazana antiseptička i antiinflamatorna svojstva. Obično se koristi za anksioznost, depresiju, uznemirenost, probleme sa viskom, nesanicu, glavobolju i bol.

Lavanda voli da bude postavljena na veoma toplom, sunčanom mestu. Biljka je zaista prilično izdržljiva i čak će dobro biti u suvom, siromašnom zemljištu. Međutim, trebalo bi da ga đubrite visokokvalitetnim kompostom jednom godišnje, proverite da ste je posadili u saksiju sa veoma dobrom drenažom.

2. Bosiljak

Bosiljak nije samo začin, to je moćna biljka koja se koristi u alternativnoj medicini. Pijte čaj od bosiljka da biste sprečili prehladu, bradavice i gliste. Ova biljka zajedno deluje kao stimulans apetita i karminativ. Dodajte novije listove u salate ili kuvajte zajedno sa svojim omiljenim jelima da biste poboljšali rad organa za izlučivanje, opustili grčeve u stomaku i poboljšali cirkulaciju. 

Foto: Piksabej

Ova slatka biljka bi trebalo da dobije između šest do osam sati punog sunca dnevno i uspeva u vlažnom, dobro drenirajućem tlu. Bosiljak nikada ne bi trebalo da se potpuno osuši, jer to može učiniti listove mlohavim i suvim. Berite pre prvog jesenjeg mraza.

3. Timijan (pitoma majčina dušica)

Timijan pomaže kod respiratornih poremećaja, laringitisa, pertusisa, gastritisa, dijareje i nedostatka apetita. Međutim, trebalo bi da se držite podalje od timijana ako ste trudni.

Majčinu dušicu je teško uzgajati iz semena, stoga kupite gotovu biljku. Majčina dušica voli da se osuši između zalivanja jer je podložna bolestima. Često podrezujte biljke i posadite ih u veoma dobro drenirano tlo za najbolje rezultate.

4. Matičnjak

Ova biljka ima umirujuće dejstvo protiv stresa, anksioznosti i poremećaja sna. Ova biljka bi mogla biti višegodišnja biljka koja može narasti do 60 cm u visinu i brzo se širi. Sadite u veoma dobro dreniranom, peskovitom tlu. Najbolje je ako se posadi po hladnom vremenu u rano proleće ili kasnu jesen. Zalivajte često i podjednako, održavajući zemlju blago vlažnom.

Pročitajte još: PELENE ZA SAKSIJSKO CVEĆE: Evo kako da ih koristite da biljke ostanu zdrave i da NIKAD NE BUDU "ŽEDNE"

5. Peršun

Čaj od peršunove trave i semena navodno se koristi za lečenje žutice, katamenijalnih tegoba, astme, kašlja, simptoma i vodene bolesti. Peršunu je potrebna vlažna, pripremljena zemlja i puno sunca. Đubrenje kompostom jednom godišnje je obavezno. 

6. Nana

Nana odlično umiruje kod sindroma iritabilnog viska, alternativnih bioloških problema kao što su nadimanje, mučnina i grčevi. Stoga, čaj od peperminta može biti lep nastavak za preveliki obrok. 

Foto: Piksabej

Nana bi mogla biti trajnica koja voli lagano tlo sa odaveznom drenažom. Stavite ga na indirektno sunce idodajte mu organski kompost svakih nekoliko meseci. Često zalivajte da ostane vlažna. Napolju, pepermint može da poraste u do metar visine u svojoj početnoj godini, stoga se mora često obrezivati i brati.

7. Ruzmarin

Ruzmarin ima moć da:

  • Poboljšajte pamćenje
  • Oslobodite bolove u mišićima i spazam
  • Stimulisati rast kose
  • Podržava cirkulaciju i nervni sistem
  • Umirite simptom
  • Izlečite bolove u mišićima i zglobovima
  • Poboljšajte koncentraciju

Ponudite im dobro drenirano, peskovito zemljište i najmanje šest do osam sati dnevnog svetla i da mogu da napreduju. Posadite u zemljano posuđe za najbolje rezultate. Ruzmarin ne voli samo hladnoću, zato ga držite na mestu bez promaje. 

Pročitajte još: PET BILJAKA ZA NAJLEPŠI BALKON U KRAJU: Napravite elegantnu cvetnu oazu nestvarnog mirisa (FOTO)

8. Žalfija

Žalfija se koristi kao tonik, digestivni, antiseptik, adstringent. Dobro raste, čak i u kasnu jesen. Pružite joj mnogo sunca i njeni listovi će dobiti pravi ukus. Raste na dobro dreniranom, peskovitom, ilovastom zemljištu i ako je moguće, u zemljištu sa koncentracijom vodoničnih jona između 6,0 i 7,0. Posadite u žalfiju na srednjem do punom suncu i nemojte previše đubriti. 

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas