Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
башта

Како се правилно гаје КАЛЕ? У митологији имају посебно значење, повезују се са Хером и Венером

Кале су цвеће грациозног облика, често су део букета, али и кућне баште.

1626527403_Depositphotos_47510743_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Кале имају богату историју што их чини још занимљивихим цветом. Спомињу се у грчкој и римској митологији, где су биле повезане и са Хером, богињом брака и рођења, и са Венером, богињом љубави и лепоте. Пореклом су из Африке, а њихови цветови долазе у различитим бојама, од беле и бледо ружичасте до бордо или јарко наранџасе.

Прочитајте још: Бршљан ПОТОС пречишћава ваздух и доноси новац! Ставите га поред рутера и заштитите се од зрачења (ФОТО)

Уз правилну негу кале ће цветати све до ране јесени.

Како се негују кале?

Кале и светлост

Кале имају тропску природу и потребно им је окружење пуно светлости. На нашем поднебљу могу да се носе са пуном сунчевом светлошћу, без потраге за хладном.

Тло погодно за кале

Богато, влажно, добро дренирано земљиште је најбоље за кале. Могу да толеришу влажно земљиште, мада не би требало да буду у констатној води јер то може да доведе до труљења корена.

Прочитајте још: Собне биљке које су тешке за одржавање: Неке од њих имате и ви у свом дому! (ФОТО)

Заливање кале

Кале не треба превише заливати. Једном недељно је сасвим довољно, осим код посебно сушним периода.

Кале и ђубриво

Калама је потребно додатно ђубриво након садње. Већина ђубрива ће им бити од користи, једино мешавина са превише азота може да смањи цветање биљке.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas