· · Komentari: 0
bašta

Kako se pravilno gaje KALE? U mitologiji imaju posebno značenje, povezuju se sa Herom i Venerom

Kale su cveće gracioznog oblika, često su deo buketa, ali i kućne bašte.

1626527403_Depositphotos_47510743_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Kale imaju bogatu istoriju što ih čini još zanimljivihim cvetom. Spominju se u grčkoj i rimskoj mitologiji, gde su bile povezane i sa Herom, boginjom braka i rođenja, i sa Venerom, boginjom ljubavi i lepote. Poreklom su iz Afrike, a njihovi cvetovi dolaze u različitim bojama, od bele i bledo ružičaste do bordo ili jarko narandžase.

Pročitajte još: Bršljan POTOS prečišćava vazduh i donosi novac! Stavite ga pored rutera i zaštitite se od zračenja (FOTO)

Uz pravilnu negu kale će cvetati sve do rane jeseni.

Kako se neguju kale?

Kale i svetlost

Kale imaju tropsku prirodu i potrebno im je okruženje puno svetlosti. Na našem podneblju mogu da se nose sa punom sunčevom svetlošću, bez potrage za hladnom.

Tlo pogodno za kale

Bogato, vlažno, dobro drenirano zemljište je najbolje za kale. Mogu da tolerišu vlažno zemljište, mada ne bi trebalo da budu u konstatnoj vodi jer to može da dovede do truljenja korena.

Pročitajte još: Sobne biljke koje su teške za održavanje: Neke od njih imate i vi u svom domu! (FOTO)

Zalivanje kale

Kale ne treba previše zalivati. Jednom nedeljno je sasvim dovoljno, osim kod posebno sušnim perioda.

Kale i đubrivo

Kalama je potrebno dodatno đubrivo nakon sadnje. Većina đubriva će im biti od koristi, jedino mešavina sa previše azota može da smanji cvetanje biljke.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.