· · Коментари: 0
ЦВЕЋЕ

Биљка које се дарује у име љубави и верности: Суза заљубљене богиње за лење баштоване

Једна од ретких биљака које цветају зими изузетно се лако гаји и ретко се залива па се обично поклања људима који немају времена да гаје цвеће

depositphotos_46456891-stock-photo-kalanchoe-house-plant.jpg
Фото: Депозитфото

Каланхоја се лако гаји, дуговечна је и цвета зими. Зову је још "богиња суза", јер је по легенди настала из сузе заљубљене богиње. Захваљујући таквом пореклу, биљка се дарује у име љубави и верности.

Прочитајте још: Да бисте имали лепе руже, обавезно их почетком пролећа орежите и урадите ВЕРТИКУЛИРАЊЕ

Каланхоја расте ниско и збијено и има бројне листове пљоснатог облика. Цветови су ситни и склупљени у цвасти црвене, жуте, наранџасте, розе, љубичасте и беле боје, а појавиле су се и двобојни варијетети.

Не баца се после цветања
Фото: Депозитфото

Већина оних који су биљку гајили бацају је након цветања, што је погрешно јер се биљка може сачувати и трајати још неко време. Кад цветови избледе, треба их орезати, оставити на хладније место и не заливати. У наредних шест недеља, биљка треба да буде у тамној просторији или замрачена 16 сати дневно, тачније не излаже се светлости осам сати дневно. На тај начин се ствара феномен вештачких кратких дана који каланхоју припремају за ново пупљење. Кад се појаве нови пупољци, биљка се износи на светлије место, почиње се са заливањем и прихрањивањем.

Каланхоја је са Мадагаскара донета у Европу 1939. године, а највећи произвођачи су Данци који су заслужни и за развој нових сорти.

Раст биљке је релативно спор и њена просечна висина је 20 до 40 центиметара. Стабло старијих биљака постаје дрвенасто, док листови могу да акумулирају воду, па каланхоја може издржати сушни период. Добро подноси боравак у грејаним просторијама, али не треба да буду близу извора топлоте. Одговара јој температура од око 15 степени Целзијуса. Не захтева често заливање, јер су листови акумулатори воде.

Припрема за цветање
Припада биљкама којима одговарају краћи дани, јер тада престаје да расте и почиње да ствара пупољке. То се код нас дешава у новембру и децембру, после чега треба да уследи и право цветање, обично од јануара до априла.

Зими се залива једном у две недеље, а лети једанпут недељно. Кад се биљка залива, треба добро натопити земљу у саксији, али не сме да буде вишка воде, због чега је битно да постоји дренажни слој на дну. При заливању треба избегавати поливање преко листова и цветова.

Прочитајте још: НЕ БАЦАЈТЕ ГАЈБИЦЕ: Пет начина да се добије НОВ намештај, а ништа не кошта

Каланхоја је врло издржљива због чега је погодна за љубитеље цвећа, који немају навику да често заливају биљке.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.