Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Најлепше цвеће за КАМЕНУ подлогу: 10 биљака за дизајнирање бајковитог пејзажа (ФОТО)

Ове лепе трајнице које не захтевају много одржавања чине најбољи избор за камене баште, алпске баште или било које добро дренирајуће, шљунковито место

1655282943_phlox-g8f129297c_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ове компактне биљке производите живописно цвеће и лишће, чак и на лошем тлу, суши и врућини. Хајде да видимо које цветнице су се нашле на листи.

Јастучац

Ова лепа пузавица у пролеће производи гомилу веселих ружичастих или белих цветова. Може да толерише топлоту и сушу и отпорна је на инсекте. Јастучац је такође одлична биљка за саксије. Орезујте биљке након цветања да бисте подстакли гушћи раст.

Жедњак

Ако желите вишегодишњу "посадите и заборавите" биљку за свој камени врт, не можете погрешити са седумима. Ове чврсте биљке долазе у разним бојама и облицима и брзо ће се укоренити на било којој сунчаној, стеновитом месту. 

Прочитајте још: 6 разлога зашто биљке воле ЦИМЕТ: Моћан савезник кућних и баштенских биљака

Осим тога, већина сорти даје цветне главице богате нектаром, беле, ружичасте или љубичасте боје током лета и јесени које маме шарене лептире у вашу башту.

Снежак

Поуздан пролећни цвет, снежак производи задивљујући тепих снежно белих цветова на врху сјајног зимзеленог лишћа. Као бонус, када цвеће сазре, избледи у светло розе, што биљци даје другу боју. Снежак је трајница која се лако одржава и отпорна је на бубе и сушу. Након цветања, уклоните истрошене цветове и уживајте у богатим зеленим листовима биљака током целе зиме.

Планичак

Описног назива "корпа од злата", вишегодишњи биљка планичак чини одлично иде уз зидну или камену башту. Сваког пролећа развија гомилу веселих жутих цветова који изгледају сјајно ушушкани између камења. 

Приморски каранфил

Ево малог шармера који је много чвршћи него што изгледа. Приморски каранфил расте дивље на литицама на обали океана, тако да знате да ће толерисати слан ваздух, врућину и ветрове. То је бујна биљка са финим лишћем налик трави и упадљивим ружичастим или белим цветовима.

Снег у лето

Чисто бело цвеће, занимљивог назива снег током лета појављује се у наносима сличним облацима од краја маја до средине јуна. Снег у лето такође има меко сиво лишће које изгледа сјајно чак и када биљке нису у цвету. Ова биљка ће се полако ширити кроз вашу камену или зидну башту ако је посађена на сунчаном, добро дренираном месту. 

Зимзелена винка

Уобичајено коришћена као покривач, зимзелена винка такође добро функционише у каменој или зидној башти. Ова пузавица рађа цветове боје лаванде у касно пролеће и рано лето. Преферира делимичну сенку и благо влажно тло, тако да је једна од најбољих опција за камене или зидне баште које се налазе испод високог дрвећа. Биљке се могу брзо ширити и сматрају се инвазивним.

Пузава мајчина душица

За разлику од својих кулинарских рођака, црвена пузава мајчина душица неће играти главну улогу у вашој кухињи, али ће додати тон вашој каменој башти. 

Прочитајте још: 3 сигурна знака да је време да ПРЕСАДИТЕ орхидеју: Урадите то на ОВАЈ начин за бујно цветање

Ова прекрасна биљка брзо ће попунити просторе између поплочаног камена или камених зидова. Довољно чврста да издржи лагани ветар, ова чврста трајница ће отпустити свој богат мирис сваки пут када јој се листови згњече. 

Сапуница

Нека ваш камени врт заблиста уз великодушну порцију сапунице. Током колонијалних времена, сок ове лепе биљке је некада био куван да би се формирао сапун који се користио за прање одеће. Данас је, међутим, сапуница цењена због својих мирисних ружичастих цветова који ће мамити лептире у вашу башту. Сапуница успева у плитком каменитом тлу, тако да је савршена за камене и зидне баште. 

Ледени цвет

Отпорна на топлоту, сушу, лоше земљиште и со, ледени цвет је неуништива биљка. Ова трајница која формира тепих, може се ширити два метра или више. Ледена биљка има меснато сиво-зелено лишће које је готово сакривено низом цветова налик на драгуљ, љубичасто-ружичасте, жуте, беле, наранџасте или црвене боје.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas