· · Komentari: 0

Najlepše cveće za KAMENU podlogu: 10 biljaka za dizajniranje bajkovitog pejzaža (FOTO)

Ove lepe trajnice koje ne zahtevaju mnogo održavanja čine najbolji izbor za kamene bašte, alpske bašte ili bilo koje dobro drenirajuće, šljunkovito mesto

1655282943_phlox-g8f129297c_1920.jpg
Foto: Piksabej

Ove kompaktne biljke proizvodite živopisno cveće i lišće, čak i na lošem tlu, suši i vrućini. Hajde da vidimo koje cvetnice su se našle na listi.

Jastučac

Ova lepa puzavica u proleće proizvodi gomilu veselih ružičastih ili belih cvetova. Može da toleriše toplotu i sušu i otporna je na insekte. Jastučac je takođe odlična biljka za saksije. Orezujte biljke nakon cvetanja da biste podstakli gušći rast.

Žednjak

Ako želite višegodišnju "posadite i zaboravite" biljku za svoj kameni vrt, ne možete pogrešiti sa sedumima. Ove čvrste biljke dolaze u raznim bojama i oblicima i brzo će se ukoreniti na bilo kojoj sunčanoj, stenovitom mestu. 

Pročitajte još: 6 razloga zašto biljke vole CIMET: Moćan saveznik kućnih i baštenskih biljaka

Osim toga, većina sorti daje cvetne glavice bogate nektarom, bele, ružičaste ili ljubičaste boje tokom leta i jeseni koje mame šarene leptire u vašu baštu.

Snežak

Pouzdan prolećni cvet, snežak proizvodi zadivljujući tepih snežno belih cvetova na vrhu sjajnog zimzelenog lišća. Kao bonus, kada cveće sazre, izbledi u svetlo roze, što biljci daje drugu boju. Snežak je trajnica koja se lako održava i otporna je na bube i sušu. Nakon cvetanja, uklonite istrošene cvetove i uživajte u bogatim zelenim listovima biljaka tokom cele zime.

Planičak

Opisnog naziva "korpa od zlata", višegodišnji biljka planičak čini odlično ide uz zidnu ili kamenu baštu. Svakog proleća razvija gomilu veselih žutih cvetova koji izgledaju sjajno ušuškani između kamenja. 

Primorski karanfil

Evo malog šarmera koji je mnogo čvršći nego što izgleda. Primorski karanfil raste divlje na liticama na obali okeana, tako da znate da će tolerisati slan vazduh, vrućinu i vetrove. To je bujna biljka sa finim lišćem nalik travi i upadljivim ružičastim ili belim cvetovima.

Sneg u leto

Čisto belo cveće, zanimljivog naziva sneg tokom leta pojavljuje se u nanosima sličnim oblacima od kraja maja do sredine juna. Sneg u leto takođe ima meko sivo lišće koje izgleda sjajno čak i kada biljke nisu u cvetu. Ova biljka će se polako širiti kroz vašu kamenu ili zidnu baštu ako je posađena na sunčanom, dobro dreniranom mestu. 

Zimzelena vinka

Uobičajeno korišćena kao pokrivač, zimzelena vinka takođe dobro funkcioniše u kamenoj ili zidnoj bašti. Ova puzavica rađa cvetove boje lavande u kasno proleće i rano leto. Preferira delimičnu senku i blago vlažno tlo, tako da je jedna od najboljih opcija za kamene ili zidne bašte koje se nalaze ispod visokog drveća. Biljke se mogu brzo širiti i smatraju se invazivnim.

Puzava majčina dušica

Za razliku od svojih kulinarskih rođaka, crvena puzava majčina dušica neće igrati glavnu ulogu u vašoj kuhinji, ali će dodati ton vašoj kamenoj bašti. 

Pročitajte još: 3 sigurna znaka da je vreme da PRESADITE orhideju: Uradite to na OVAJ način za bujno cvetanje

Ova prekrasna biljka brzo će popuniti prostore između popločanog kamena ili kamenih zidova. Dovoljno čvrsta da izdrži lagani vetar, ova čvrsta trajnica će otpustiti svoj bogat miris svaki put kada joj se listovi zgnječe. 

Sapunica

Neka vaš kameni vrt zablista uz velikodušnu porciju sapunice. Tokom kolonijalnih vremena, sok ove lepe biljke je nekada bio kuvan da bi se formirao sapun koji se koristio za pranje odeće. Danas je, međutim, sapunica cenjena zbog svojih mirisnih ružičastih cvetova koji će mamiti leptire u vašu baštu. Sapunica uspeva u plitkom kamenitom tlu, tako da je savršena za kamene i zidne bašte. 

Ledeni cvet

Otporna na toplotu, sušu, loše zemljište i so, ledeni cvet je neuništiva biljka. Ova trajnica koja formira tepih, može se širiti dva metra ili više. Ledena biljka ima mesnato sivo-zeleno lišće koje je gotovo sakriveno nizom cvetova nalik na dragulj, ljubičasto-ružičaste, žute, bele, narandžaste ili crvene boje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.