· · Коментари: 0
БАШТА

Најпознатији цвет у митологији: ИРИС штити дом, али и човека изнутра, а гаји се ЈЕДНОСТАВНО

Ирис је цвет са јаком симболиком.

1629461359_iris-793539_1920.jpg
фото: Пиксабеј

Ирис је био познат још у словенској митологији, јер у њему можемо видети бога грома - Перуна, због чега се у нашем народу зове и "перуника".

Ако је веровати старој легенди, ирис расте управо на оним местима где Перун баца своје муње, а дуга додирује земљу.

Чак и оригиналан назив "ирис" у преводу значи дуга, а у грчкој митологији овај цвет је био у директној вези са грчком богињом Иридом, која је са небеских висина преносила поруке богова и дугом шарала по небу.

Прочитајте још: "ЦВЕТ БОГОВА" који воли СУНЦЕ: Како се гаји КАРАНФИЛ?

Захваљујући оваквим легендама, ирис је постао симбол наде, вере и дубоког поштовања, због чега су многе краљевске породице овај цвет почеле да користе као својеврстан лични симбол.

У азијској традицији ирис је симбол "плаве крви", а широм Јапана је цењен и као цвет којим се награђују добра, херојска дела.

На Далеком Истоку ирис симболизује моћан цвет одбране, који штити дом и укућане од негативне енергије, као и самог човека изнутра.

Оплемењује душу, релаксира тело, а пођеднако важно место ирис заузима и у парфимерији и козметици.

фото: Пиксабеј

Како изгледа ирис?

Постоји преко 200 врста овог цвета, а најчешће се гаји високи и средње високи ирис. Због свог специфичног изгледа, његов цвет се често користи у цвећарству, ако и у богатим цветним аранжманима за свечане прилике.

Ирис има дворедо сабљасто лишће и разгранато стабло на коме цветају мирисни и крупни цветови. По једној стабљици најчешће буду два до три цвета.

Његова стабљика може да достигне висину и до једног метра, док ниже врсте порасту око 20 цм.

Ирис цвета у разним нијансама љубичасте, тамно розе и плаве боје, као и у белој, жутој, беж, и црвеној боји, а постоје и врсте које су посебно интересантне због цветова у комбинацији неколико боја.

фото: Пиксабеј

Како се гаји ирис?

За гајење ириса биће вам потребно плодно земљиште нормалне влажности, јер овај цвет не воли тешка, сувише кисела и влажна земљишта.

Садња се обавља у јесен, од краја октобра до половине новембра, или у пролеће чим временске прилике то дозволе.

Ако садите ирис у саскији, гледајте да то буде већа и дубља саксија, а ако га садите у башти или леји, размак садница мора бити око 30 цм.

Период цветања ириса је од почетка маја до краја јуна, а неке врсте одржавају цвет и у септембру.

Ирис ће бујније цветати на сунчаном месту, јер ако је у сенци може се десити да уопште не процвета.

Заливање треба да буде умерено, а земља скоро па сува.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.