· · Komentari: 0
MALA ŠKOLA BOTANIKE

Obratite PAŽNJU! Ove dve biljke upravo listaju u parkovima, a mogu biti OTROVNE (FOTO)

Počelo je listanje i parkovima, a možda i nismo svesni da neke biljke mogu biti smrtonosne

1646349712_boys-g7868e859c_640.jpg
Foto: Pixabay

Zbog nedovoljnog poznavanja biljnog sveta, mnogi od nas nisu ni svesni da se mnoge otrovne biljke mogu naći u parkovima i baštama. Danas vam donosimo dve najčešće biljke sa kojima se možete susreti u parkovima i gradskim prirodnim oazama, a koje su izuzetno opasne pa čak i smrtonosne. Posebno morate voditi pažnju o svojoj deci da ne dođu u dodir sa njima.

Pročitajte još: Bio je vrlo drzak i smeo, a uvek je držao do svoje reči: Da li znate ko je bio srpski Robin Hud?

Kalina, živa ograda 

Kalina je žbun ili ređe nisko drvo, visine od 1 do 3 metara. U parkovima i baštama se stalno orezuje i tako se formira živa ograda. Grane su savitljive i nose listove koji su duguljasto-eliptični i celog su oboda. Listovi su kožasti, na licu tamnozeleni, a na naličju svetlozeleni. Cvetovi su beli u metličastim cvastima na vrhovima grana. Plodovi su okruglaste sjajne bobice, crne boje koje sazrevaju krajem leta. Plodovi kaline, su gorke i otrovne. Ukoliko se biljka redovno orezuje, plodovi se ne formiraju.

Pročitajte još: Misterija Stounhendža je KONAČNO REŠENA - stručnjaci uspeli da otkriju čemu je služio (FOTO)

Bez obzira na gorčinu, plodovi su najčešći izvor trovanja. Zabeleženi su i smrtni slučajevi. Čak i dve pojedene bobice kod dvogodišnjeg deteta mogu da izazovu povraćanje i proliv. Pored toga, simptomi trovanja su i bolni grčevi i slabljenje pulsa.

Bagrem

Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju

Bagrem je jedna od prvih američkih drvenastih vrsta unešenih u Evropu. Danas je široko rasprostranjen u većem delu Evrope. Bagrem je listopadno drvo visoko do 30 metra sa rastresitom, svetlom i okruglom krošnjom. Kora debla je izbrazdana, tamnosmeđa. Listovi su neparno, perasto složeni. Zalisci su metamorfozirani u dugačke, vrlo oštre mrkocrvene trnove. Cvetovi su grupisani u lepe dugačke grozdaste cvasti. Cvetovi su mirisni, krupni, leptirasti, beli ili svetlo ružičasti. Plod je spljoštena, do 10 centimetara duga, tamnosmeđa mahuna sa desetak bubrežastih semena. Cveta u aprilu i maju.

Pročitajte još: Fatalan, šarmantan i neverovatno pametan: Da li znate ko je bio prvi BEOGRADSKI PLEJBOJ - Zaveo je tri najlepše Jugoslovenke, pa im slomio srce

Kod nas je bagrem veoma rasprostranjeno drvo. Poznata je medonosna biljka. Svi delovi bagrema su otrovni, kora posebno, zatim semenke, mahune i listovi. Jedino cvetovi nisu otrovni. Otrovnost potiče od toksalbumina robina, koga najviše ima u kori. Poznato je da samo 4 semenke kod dece dovode do trovanja.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.