· · Коментари: 0
ЦВЕЋЕ

Орежите МУШКАТЛЕ да вас не би непријатно изненадиле

Омиљено цвеће многих дама које украшава балконе годинама тражи мало бриге, али један дан у пролећу им треба посветити мало времена

Muskatle1.jpg
Фото: А. М.

Мушкатле зиму проводе на затвореном и светлом месту, најчешће на застакљеним терасама, у светларницима или ходницима. Управо тамо могу да се "преваре" и у рано пролећу крену са изданцима.

Прочитајте још: Да бисте имали лепе руже, обавезно их почетком пролећа орежите и урадите ВЕРТИКУЛИРАЊЕ

Прва ствар коју треба урадити са мушкатлама је орезивање управо тих израслих грана које се лако препознају јер су светлије боје. Ови изданци ће спречити мушкатлу да бујно цвета, јер ће потрошити сву енергију биљке.

Размножавање
Најједноставније је то урадити резницом. Исече се изданак дугачак најмање десетак сантиметара и стави у воду на топлом месту. Убрзо ће пустити жилице које се, када се разгранају, посаде у земљу.

Уколико изданака нема - још боље, преостаје други корак пресађивање. Мушкатле треба пресадити сваке друге године, јер исцрпљују земљу. Уколико су пресађене лане, површински слој може да се поспе свежом земљом.

Орежите, нахраните, пресадите мушкатлу и вратиће вам цветовима.

Мушкатле не цветају зато што су гладне, а најбоља храна је ђубриво. Прихрана се обавља раствором за мушкатле или цветнице. Најбоље је са заливањем почети када почне период вегетације. Течно ђубриво за цветнице се раствара у води за заливање.

Прочитајте још: Заштитите своје кактусе, јер ако крену да бујају и расту - лоше је и брзо ће увенути

И на крају мушкатле треба залити. Водом се, практично, буде из зимског сна. Мушкатле не смеју да буду жедне, али ни да се пречесто и обилно заливају јер ће корен иструлити.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.