· · Коментари: 0
НАЈЛЕПШИ МИРИС

Ово дрво одише аромом елеганције ШАНЕЛ ПЕТ: Малајке су га користиле за негу косе, а данас је синоним за "мирис жене"

Сазнајте више о историји иланг-иланга, тропског дрвета са жутим цветом које је веома цењено због свог уља

1652861647_profimedia-0313634498.jpg
Фото: Profimedia

Године 1921., француска дизајнерка Габриел Коко Шанел била је део нове револуције у свету моде, успела је да постане смисао препорода за друштво које је настојало да разуме јавни живот после последица које су за собом оставили дуги ратови.

Коко је основала посао који је шармирао и аристократију и широке масе, шешири, одећа, парфеми са пуно позадинског рада. Тачније, отишла је даље и успела да креира мирис "са женским мирисом", са геометријском бочицом са једноставном црно-белом етикетом, која је носила назив "Шанел Нº5".

"Мирис жене, а не руже"

Магија иза креације била је у рукама Ернеста Буа, познатог парфимера који је радио за руску краљевску породицу и живео у близини центра парфемске индустрије. Габријел је тражила од њега парфем који мирише „на жену, а не на ружу“. 

Прочитајте још: ДА ВАМ МИРИШЕ ЦЕЛА ТЕРАСА! Јасмин важи за цвет са НАЈЛЕПШОМ мирисном нотом, а успева свима

За његову суштину користио је иланг-иланг, тропско дрво са жутим цветом које је веома цењено због свог уља. Име значи "цвет цвећа" и традиционално су га Малајке користиле на својој коси како би је одржале здравом.

Фото: Пиксабеј

Коморски архипелаг је био место где је Бу открио да ће ово уље бити неопходно у његовом стварању. То је тропско дрво са жутим цветом са шест латица, веома цењено по свом уљу, чији је ова територија водећи светски произвођач.

Прочитајте још: Ово је НАЈПОПУЛАРНИЈИ ЦВЕТ ЗА ВЕНЧАЊЕ и многи су шокирани избором: Неизоставан део сваког модерног бидермајера

То је дрво које емитује јединствену арому, нема много сличних, из овога извлаче своја својства за стварање чувеног Шанел Нº5, многи то не знају. Због своје нетипичне ароме, која је последица значајног присуства синтетичких молекула, алдехиди, који дају свежину цветним нотама, дају му „апстрактни“ карактер“, рекао је он.

Фото: Unsplash

Он је такође додао да плантаже иланг-иланга захтевају много крчења, сече и жетве, која се креће између 25 и 40 килограма цвећа дневно и по радник.

Срећни број пет

Треба напоменути да је Бу представио 10 различитих узорака Шанела, нумерисаних од 1 до 5 и од 20 до 24, а Коко је одлучила да изабере број 5. То је зато што је од њене младости тај број имао велику симболику у њеном животу, па је рекла Ернесту да ће задржати пету опцију јер је своје колекције представила петог маја, што је пети месец у години, па би пустила да парфем задржи број 5 јер је веровала да ће јој то домнети срећу.

Године су пролазиле и бирале су га најутицајније жене у историји, позиционирао се и као најпродаванији парфем на свету, као и данас, 101 годину касније.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.