Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ВАМ МИРИШЕ ЦЕЛА ТЕРАСА! Јасмин важи за цвет са НАЈЛЕПШОМ мирисном нотом, а успева свима

Јасмини су зимзелене или листопадне пењачице са уплетеним стабљикама. Могу бити летњи или зимски, са цветовима који су бели, жути и повремено црвени и ружичасти

1649750200_orange-jasmine-g4976d90f6_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Сви јасмини имају мале цветове у облику звезда са слатким и карактеристичним мирисом. Неки су нежни и погодни само за узгој у зимском врту или стакленику, али отпорније сорте су савршене за озелењавање зидова или ограде, под условом да имају жице које их подржавају. Посадите јасмин негде на сунчаном, топлом и заштићеном месту, по могућности у близини места за седење да бисте уживали у мирису цвећа.

Како узгајати јасмин

Узгајајте јасмине у влажном, али добро дренираном земљишту на пуном сунцу, уз чврсту потпору као што су решетке или жице. Храните једном недељно ђубривом лети и малчирајте у јесен добро иструлилим стајњаком или лисном буђи. Скратите након цветања.

Прочитајте још: ПЕТ БИЉАКА ЗА НАЈЛЕПШИ БАЛКОН У КРАЈУ: Направите елегантну цветну оазу нестварног мириса (ФОТО)

Где узгајати јасмин

За најбоље резултате, узгајајте јасмин близу зида или ограде у влажном, али добро дренираном земљишту на заштићеном, сунчаном месту. Многе сорте ће толерисати сенку, али најбоље раде на пуном сунцу.

Сорте на отвореном се најбоље размножавају из резница тврдог дрвета које се узимају зими

Такође можете узгајати јасмин у великим саксијама.

Како посадити јасмин

Ископајте рупу за садњу и на дно додајте добро трули стајњак или компост. На тешким земљиштима додајте песак да бисте помогли дренажу. Обезбедите потпору помоћу угаоног штапа, који треба да буде усмерен у правцу жица или решетке за каснији раст.

Нега јасмина

Храните једном недељно ђубривом са високим садржајем калијума током лета, везујући младе изданке за њихов ослонац када треба. Јасмине са летњим и зимским цветањем орезујте након цветања. У јесен је добра идеја малчирати око основе биљке добро иструлилим стајњаком, компостом или лисном буђи.

Фото: Пиксабеј

Обе врсте јасмина могу се много орезати ако су прерасле своје првобитно место за садњу. Пазите на снажан нови раст да бисте се обучили у жељени облик и простор. Биљкама ће бити потребно неколико година да поново почну да цветају.

Како размножавати јасмин

Јасмин се може размножавати слојевима или резницама. Сорте на отвореном се најбоље размножавају из резница тврдог дрвета које се узимају зими, али нежне и стакленичке сорте најбоље су од меког дрвета или полузрелих резница које се узимају у пролеће или лето.

Узгајање јасмина: решавање проблема

Јасмине је лако узгајати без озбиљних проблема са штеточинама и болестима. Биљке које се узгајају у затвореном простору могу бити склоне штеточинама у стакленицима попут брашнасте бубе и црвене паукове гриње , и пазите на лисне уши на отвореним биљкама.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas