· · Komentari: 0
NAJLEPŠI MIRIS

Ovo drvo odiše aromom elegancije ŠANEL PET: Malajke su ga koristile za negu kose, a danas je sinonim za "miris žene"

Saznajte više o istoriji ilang-ilanga, tropskog drveta sa žutim cvetom koje je veoma cenjeno zbog svog ulja

1652861647_profimedia-0313634498.jpg
Foto: Profimedia

Godine 1921., francuska dizajnerka Gabriel Koko Šanel bila je deo nove revolucije u svetu mode, uspela je da postane smisao preporoda za društvo koje je nastojalo da razume javni život posle posledica koje su za sobom ostavili dugi ratovi.

Koko je osnovala posao koji je šarmirao i aristokratiju i široke mase, šeširi, odeća, parfemi sa puno pozadinskog rada. Tačnije, otišla je dalje i uspela da kreira miris "sa ženskim mirisom", sa geometrijskom bočicom sa jednostavnom crno-belom etiketom, koja je nosila naziv "Šanel Nº5".

"Miris žene, a ne ruže"

Magija iza kreacije bila je u rukama Ernesta Bua, poznatog parfimera koji je radio za rusku kraljevsku porodicu i živeo u blizini centra parfemske industrije. Gabrijel je tražila od njega parfem koji miriše „na ženu, a ne na ružu“. 

Pročitajte još: DA VAM MIRIŠE CELA TERASA! Jasmin važi za cvet sa NAJLEPŠOM mirisnom notom, a uspeva svima

Za njegovu suštinu koristio je ilang-ilang, tropsko drvo sa žutim cvetom koje je veoma cenjeno zbog svog ulja. Ime znači "cvet cveća" i tradicionalno su ga Malajke koristile na svojoj kosi kako bi je održale zdravom.

Foto: Piksabej

Komorski arhipelag je bio mesto gde je Bu otkrio da će ovo ulje biti neophodno u njegovom stvaranju. To je tropsko drvo sa žutim cvetom sa šest latica, veoma cenjeno po svom ulju, čiji je ova teritorija vodeći svetski proizvođač.

Pročitajte još: Ovo je NAJPOPULARNIJI CVET ZA VENČANJE i mnogi su šokirani izborom: Neizostavan deo svakog modernog bidermajera

To je drvo koje emituje jedinstvenu aromu, nema mnogo sličnih, iz ovoga izvlače svoja svojstva za stvaranje čuvenog Šanel Nº5, mnogi to ne znaju. Zbog svoje netipične arome, koja je posledica značajnog prisustva sintetičkih molekula, aldehidi, koji daju svežinu cvetnim notama, daju mu „apstraktni“ karakter“, rekao je on.

Foto: Unsplash

On je takođe dodao da plantaže ilang-ilanga zahtevaju mnogo krčenja, seče i žetve, koja se kreće između 25 i 40 kilograma cveća dnevno i po radnik.

Srećni broj pet

Treba napomenuti da je Bu predstavio 10 različitih uzoraka Šanela, numerisanih od 1 do 5 i od 20 do 24, a Koko je odlučila da izabere broj 5. To je zato što je od njene mladosti taj broj imao veliku simboliku u njenom životu, pa je rekla Ernestu da će zadržati petu opciju jer je svoje kolekcije predstavila petog maja, što je peti mesec u godini, pa bi pustila da parfem zadrži broj 5 jer je verovala da će joj to domneti sreću.

Godine su prolazile i birale su ga najuticajnije žene u istoriji, pozicionirao se i kao najprodavaniji parfem na svetu, kao i danas, 101 godinu kasnije.

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.