· · Коментари: 0
ЦВЕЋЕ У ПРОЛЕЋЕ

ПЕТ ОМИЉЕНИХ ПРОЛЕЋНИХ ЦВЕТОВА: ЗАБАВНЕ ЧИЊЕНИЦЕ које можда нисте знали

Поред отопљеног снега и топлијег времена, ништа не доноси више радости доласку пролећа од цвећа

1649066037_spring-2298279_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy

Са својим латицама које се простиру у пуном цвету и јарким бојама, цвеће има моћ да подигне људски дух једним погледом или дашком своје слатке ароме. Такође, нема бољег начина да свом дому дате тренутно пролећно освежење од мирисног и дивног пролећног цвећа.
Пролеће доноси бројне варијанте прелепих цветова, али постоји пет популарних које су синоним за годишње доба.

1. Лале

Пхото:Пиxабаy​

Увезене из Турске, луковице лала су први пут стигле у Европу 1600-их година. Током златног доба Холандије, лале су постале толико популарне међу богатима као статусни симбол (сађење цвец́а у башти се сматрало луксузом јер је вец́ини људи била потребна просторија за јестиве биљке) да је у једном тренутку цена луковице лала била отприлике еквивалентно 10 пута просечном годишњем приходу занатлије. Током 1700-их, сорта лала Семпер Аугустус, са црвеним и белим пругастим латицама, постала је најцењеније и најскупље луковице тулипана продате током Тулипоманије у Холандији. Данас, Холандија и даље одаје почаст свом богатом наслеђу лала годишњим фестивалом лала

2. Зумбул

Пхото:Пиxабаy​

Најпознатији по свом изразитом мирисном мирису, зумбули расту у разним бојама. Понекад се користе као симбол поновног рођења, зумбули заузимају истакнуто место на трпезама прославе персијске Нове године на пролец́ну равнодневицу.

3. Нарциси

Пхото:Пиxабаy​

 За које се прича да је своје научно име, нарцис, добио од грчког бога, нарцис је постао познат по својој лепоти. Када цвета, светла круна окружује њено звоно. Хиљаде варијација нарциса постоје и постале су симбол Ускрса у многим културама.

4. Перунике

Пхото:Пиxабаy​

 У старом Египту, краљ Тутмозис III је овековечио перунике као цвет који симболизује поновно рођење. Три латице шаренице у Египту су представљале мудрост, веру и храброст. Име ириса потиче од грчке речи за дугу, која се односи на многе боје и варијације биљке.

5. Бела Рада

Пхото:Пиxабаy​

Раде припадају породици цвећа под називом Ангиоспермае. Више од 23.000 врста цвећа припада породици белих рада. Раде су синоним за пролеће, јарких боја и енергичног изгледа. Такође су и  јестиве. Додате у пролећну салату или посуте по врху торте, латице беле раде чине најлепше украсе. Оно што ове пролећне цветове чини тако изузетним је чињеница да сви изгледају фантастично у аранжману сами или са другим пролећним цветовима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Коме АПРИЛ ДОНОСИ ПРОМЕНЕ, срећу, љубав и задовољство! Четири хороскопска знака ће УЖИВАТИ

Да бисте улепшали свој дом, ставите пролеће (без игре речи) у свој корак и прославите сезону, додајте неколико прелепих пролећних цветова у свој дом. За пролећну посластицу која се не може победити, весела мешавина белих рада и ружичастих ружа у вази од ружичасте стаклене коцке са наглашеном ружичастом траком на точкће је као дар чисте радости!

Прекрасна ваза са шареним лалама такође доноси бљештавило боја заједно са стилом и пицом у ваш дом. За више савета о украшавању вашег дома пролећним цвећем идите овде.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.