Oglas
· · Komentari: 0
BILJKE

UKRASNA LJUBIČASTA DETELINA: Nezahtevna biljka koja donosi sreću i lepotu

Ukrasna ljubičasta detelina je jednostavna za održavanje.

1623329638_oxalis-1245203_1920.jpg
foto: Piksabej
Oglas

Ova ukrasna biljka potiče iz Brazila i pripada redu oksalisa (oxalis triangularis).

Svojim lepim i nežnim listovima modre, ljubičaste boje i cvetovima koji se zatvaraju tokom noći, oplemenjuje svaku prostoriju, ali lepo uspeva i na otvorenom mestu, na terasi, ili u bašti.

Pročitajte još: NAJOTPORNIJA BILJKA: Zasadite LJUBIČASTU LOZICU, i ne brinite oko održavanja!

Pošto je u narodu poznato da detelina donosi sreću, veruje se da pored ovog osećanja, ukrasna detelina donosi i lepotu.

Baš zbog tog verovanja, u nekim zemljama sveta ova biljka se poklanja za Novu godinu, kako bi donela sreću.

foto: Piksabej

Kako se gaji ukrasna detelina?

Ukrasna detelina zahteva svetlost i vlažno zemljište. Ipak, treba voditi računa ako je gajite u bašti ili na terasi, jer će joj tada najviše odgovarati polusenovito mesto.

Idealna temperatura na kojoj uspeva je 15 stepeni.

Međutim,  ukrasna detelina može da istrpi i veće temperature, ali ako preko dana bude više od 27 stepeni, listovi će joj klonuti, i biljka neće izgledati sveže i lepo.

Iako zahteva vlažno zemljište, ne treba je zalivati preterano, jer može da istruli. Naprotiv, zalivanje treba biti oskudno, s manjom količinom vode s vremena na vreme.

Pročitajte još: Da li i vi na ovoj slici vidite KAMENJE? Ne, ovo je BILJKA! (FOTO)

Ukrasna detelina je otporna na bolesti, ali je ipak mogu napasti biljne vaši.

foto: Piksabej

Kao što je već rečeno, ukrasna detelina može da se gaji kao sobna biljka, ali može da se posadi i u većim saksijama ili žardinjerama, zajedno sa nekim drugim cvećem kao što su begonije.

Preporučljivo je češće orezivanje biljke tokom letnjeg perioda, kao i odstranjivanje precvetalih cvetova, kako bi biljka brže i bujnije rasla.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas