Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
баштовански трик

Не бацајте ПОКВАРЕНО МЛЕКО: Искористите га као одличну ПРИХРАНУ И ЗАШТИТУ БИЉАКА

Изненадиђете се ефектом

1657885868_pexels-teona-swift-6913444.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Када приметимо да је млеку у фрижидеру истекао рок трајања, моментално га бацамо у канту за смеће. Међутим, то треба последње да урадите ако имате биљке у стану или дворишту!

Млеко заправо обилује аминокиселинама, ензимима, протеинима, што подстиче раст корисних микроба у башти. Поред тога, садржи и калцијум, витамин Б, али и друге корисне протеине које су потребне  биљкама. Зато га можете користити као природно и органско ђубриво.

Међутим, поред тога можете га користити и као пестицид. Заправо, млеко помаже у борби против вируса који нападају листове, лисних ваши, гљивичних обољења и слично.

Прочитајте још: Сакупљање СЕМЕНА: Како сакупљати и чувати семенке од ваших БАШТЕНСКИХ БИЉАКА

Млеко садржи елементе који утичу на изградњу ћелијских зидова биљака - на тај начин омогућава се лакша апсорпција хранљивих материја и уравнотежење pH вредности земљишта. Калцијум у млеку може помоћи биљкама да брже расту и штитити их од труљења.

Ако сте се питали којим врстама биљака највише прија прихрана из млека, то су енглески бршљан, бегонија и афричка љубичица. Добар је избор за заштиту поврћа, попут тиквица и парадајза, посебно ако га гајите у башти.

Чак и када је покварено, млеко задржава скоро сва корисна својства. Осим крављег, можете користити и сојино и бадемово млеко. Избегавајте пуномасна млека, ароматизована или са додатком шећера.

Прочитајте још: Љубичасте биљке које су прелепе и ретке, а могу оплеменити ваше двориште (ФОТО/ВИДЕО)

Будите опрезни: не претерујте са количинама млека! Превише млека може имати контраефекте. Најпрепоручљивије је млеко растворити са водом, при чему размера течности треба бити 50:50. Убаците раствор у бочицу са распршивачем, па попрскајте листови и земљиште. Ако након пола сата остану трагови млека на листовима, пребришите их крпом.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas