· · Komentari: 0

Uz OVU MEŠAVINU vaše biljke u bašti BUJAJU i daju DUPLE PRINOSE - organsko đubrivo koje možete sami napraviti (RECEPT)

Ova moćna, pravilno izbalansirana mešavina đubriva sastavljena u potpunosti od prirodnih supstanci je jeftinija od organskih đubriva kupljenih u prodavnici, i mnogo je bolja za vaše zemljište od grubih sintetičkih hemijskih mešavina

1648454392_pjimage---2022-03-28T095721.356.jpg
Foto: Piksabej

Jeftina hemijska đubriva imaju još jedan nedostatak: brzo se rastvaraju. Ovo obično rezultira brzim rastom biljaka, nakon čega sledi veliki pad pet ili šest nedelja kasnije, što zahteva još jednu primenu đubriva. Ako pada kiša dovoljno jaka da prilična količina vode prođe kroz tlo, hemikalije rastvorene u zemljišnoj vodi će iscuriti, što znači da se transportuju duboko u zemlju koliko voda prodire, tako duboko da koren biljke ne može doći do njih.

Uz jednu jaku kišu ili jedno preobilno zalivanje, vaš plodni gornji sloj postaje neplodan. Hemikalije takođe mogu zagaditi podzemne vode. Rizik od ispiranja je posebno veliki u zemljištima koja sadrže malo ili nimalo gline.

Organska đubriva, stajnjak i kompost, s druge strane, oslobađaju sadržaj hranljivih materija tek kada se raspadaju. Kako ih složena ekologija živih bića u tlu polako razgrađuje, oni postepeno oslobađaju hranljive materije.

Pročitajte još: STRUČNJAK ZA BAŠTOVANSTVO: Ovaj petnaestominutni TRIK će usrećiti vaše sobne biljke

Neka hemijska đubriva se „sporo oslobađaju“, ali koštaju nekoliko puta više od vrste koja se brzo rastvara. 

Osnovni sastojci za kompletno organsko đubrivo

Sačme od semena, nusproizvodi pravljenja biljnog ulja od soje, lanenog semena, suncokreta, semena pamuka, repice i drugih biljaka, jedan su od najvažnijih sastojaka đubriva. Kupite bilo koju vrstu koja vam daje najveću količinu proteina po najnižoj ceni .

Kreč , mlevena stena koja sadrži velike količine kalcijuma, dolazi u tri vrste. Poljoprivredni kreč je relativno čist kalcijum karbonat. Gips je kalcijum sulfat – sumpor je vitalna hranljiva materija za biljke koja nedostaje nekim zemljištima. Dolomit, ili dolomitni kreč, sadrži i kalcijum i magnezijum karbonate. Ako morate da izaberete samo jednu vrstu, izaberite dolomit, ali ćete dobiti daleko bolji rezultat koristeći mešavinu tri vrste. Ove supstance nisu skupe ako se kupuju u velikim vrećama. (Nemojte koristiti živi kreč, spaljeni kreč, hidratisani kreč ili druge hemijski aktivne „vruće“ kreč.)

Foto: Pikabej

Koštano brašno, fosfatni kamen ili guano  (na primer ptičji stajnjak) služe za povećanje nivoa fosfora; fosfat i guano su obično takođe bogati elementima u tragovima. Koštano brašno biće najlakše od ova tri naći u baštenskim centrima, ali svi oni daju značajnu snagu biljkama i povećavaju nutritivni sadržaj vašeg povrća.

Brzo i jednostavno domaće organsko đubrivo

Da biste napravili ovu mešavinu, izmerite sve materijale po zapremini: mericom ili kantom. Proporcije koje variraju za 10 procenata u oba smera biće dovoljno blizu da daju željene rezultate. Ja svoje mešam u plastičnoj kanti od 20 litara, koristeći staru šerpu kao mernu mericu.

Idite što detaljnije premareceptu, koliko možete da priuštite, ali ako ne možete da pronađete egzotičnije materijale prema dnu, ne brinite.

Ujednačeno izmešati :

  • 4 dela semene sačme*
  • 1/4 dela običnog poljoprivrednog kreča, najbolje fino mlevenog 
  • 1/2 dela poljoprivrednog kreča (ili 1/4 dela gipsa) 
  • 1/2 dela dolomitnog kreča

Dodajte za najbolje rezultate:

1 deo koštanog brašna, kamenog fosfata ili guana sa visokim sadržajem fosfata (za ovo će poslužiti i izmet od toliko dosadnih golubova, kojih ima na svakom koraku).

Primena mešavine: Pre sadnje svakog useva, ili najmanje jednom godišnje (po mogućnosti u proleće), rasporedite oko litre mešavine đubriva. Umešajte đubrivo motikom ili lopatom. 

*Za održiviju, jeftiniju opciju, zamenite pokošenu travu bez hemikalija za semenski obrok, iako pokošene biljke neće izazvati isti snažan odgovor na rast.

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.