Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

УЗГАЈАЊЕ ЛУФЕ: Њен плод је ОРГАНСКИ СУНЂЕР за судове, а садржи ОВИХ 7 витамина у великим количинама

Луфа сунђери су одлични под тушем и згодни за прање судова у кухињи, али да ли сте знали да их можете узгајати у својој башти

1647976038_vegetables-g565a71b50_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Сунђер луфе је влакнаста унутрашњост тиквице луфе, која се производи на лозицама које су блиско повезане са краставцима и тиквицама. Узгајање тиквица луфе није тешко, али им је потребна дуга сезона раста. Ако желите да научите како да узгајате органски сунђер и укусну вечеру - читај даље! 

Садња луфе

Луфе воле пуно сунца и добро дренирано, али влажно тло, обогаћено са пуно компоста или добро иструнулог стајњака. Узгајају се као зимска тиква или тиква са тврдом љуском, а њиховој дугачкој снажној лози треба пуно простора за лутање или чврста решетка за пењање.

Луфама је потребна дуга сезона да сазре (150 до 200 топлих дана), тако да у севернијим деловима земље већина баштована прво саду семе у саксијама неколико недеља пре времена садње, а затим их пресађује напоље када је време топло и сталожено.

Сакупљање луфе за сунђере

Првим плодовима који се појаве на виновој лози треба пустити да сазру у сунђере. Они су зрели и спремни за брање када зелена кожица постане тамножута или браон и почне да се одваја од влакана изнутра, а плод је лаган. Оставите плод да виси на виновој лози што је дуже могуће за максимални развој сунђерастих влакана, али обавезно покупите и огулите плодове одмах ако их погоди мраз. Воће које није у потпуности сазрело са довољно чврстих влакана да би се направио добар сунђер најбоље је бацити у компост.

Прочитајте још: Ево како да посадите ЛИМУН У ШОЉИЦУ код куће (тако добро мирише!)

Обрада луфа сунђера

Први корак ка откривању вашег сунђера је да скинете тврду спољашњу кожу. Ако је већ напукло, можете га извући на комаде. Ако је нетакнут, покушајте да нежно гњечите док се не појаве пукотине, а затим проширите пукотине. Ако је кожа веома сува, потапање луфе у воду на неколико минута може олакшати уклањање.

Фото: Пиксабеј

Када је кожица уклоњена, истресите семенке (ако су дебеле, мало их раширите на папирни пешкир и осушите на собној температури неколико дана и сачувајте их за садњу следеће године ). Затим исперите сок из сунђера јаким млазом воде или у канти воде са мало сапуна за прање судова. Ако постоје тамне мрље, сунђер можете третирати избељивачем за веш који не садржи хлор да бисте добили уједначенију препланулу боју.

На крају, осушите опране сунђере на сунцу, често их окрећући, док се потпуно не осуше. Чувајте их у платненој врећици да не постану прашњави и одржаће се годинама.

Коришћење луфа сунђера

Можете користити своје луфа сунђере целе, изрезати равне делове из спољашњег слоја за јастучиће за акваријуме или их исећи на попречне кришке да бисте направили сунђер за пилинг (они се такође могу излити у комаде сапуна). У неким областима, осушено влакно се такође користи за израду филтера, простирки за сто, уложака, сандала и других производа.

Садрже пуно витамина А, мангана, калијума, бакра, витамина Б5 и Б6 и витамина Ц

Дерматолози препоручују да се уверите да се ваша луфа потпуно осуши између употреба и да користите само три или четири недеље пре него што је замените новом и баците стари у компост. Алтернативно, можете једном недељно да натопите своју омиљену луфу у разблаженом раствору избељивача , како не бисте постали хотел за клице.

Берба луфе за јело

Цветни пупољци, цветови и мали зелени плодови луфе могу се убрати и јести. По укусу подсећају на летњу тикву. Ово је дивна употреба за плод који се појављује после средине лета, јер неће имати времена да сазре у сунђере пре него што удари мраз.

Фото: Пиксабеј

Цвеће и врло млад плод се може јести у сировом стању, или пржено на мало уља, кувано у супи, чорби или карију, или поховано и пржено. Садрже пуно витамина А, мангана, калијума, бакра, витамина Б5 и Б6 и витамина Ц .

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas