· · Komentari: 0

UZGAJANJE LUFE: NJen plod je ORGANSKI SUNĐER za sudove, a sadrži OVIH 7 vitamina u velikim količinama

Lufa sunđeri su odlični pod tušem i zgodni za pranje sudova u kuhinji, ali da li ste znali da ih možete uzgajati u svojoj bašti

1647976038_vegetables-g565a71b50_1280.jpg
Foto: Piksabej

Sunđer lufe je vlaknasta unutrašnjost tikvice lufe, koja se proizvodi na lozicama koje su blisko povezane sa krastavcima i tikvicama. Uzgajanje tikvica lufe nije teško, ali im je potrebna duga sezona rasta. Ako želite da naučite kako da uzgajate organski sunđer i ukusnu večeru - čitaj dalje! 

Sadnja lufe

Lufe vole puno sunca i dobro drenirano, ali vlažno tlo, obogaćeno sa puno komposta ili dobro istrunulog stajnjaka. Uzgajaju se kao zimska tikva ili tikva sa tvrdom ljuskom, a njihovoj dugačkoj snažnoj lozi treba puno prostora za lutanje ili čvrsta rešetka za penjanje.

Lufama je potrebna duga sezona da sazre (150 do 200 toplih dana), tako da u severnijim delovima zemlje većina baštovana prvo sadu seme u saksijama nekoliko nedelja pre vremena sadnje, a zatim ih presađuje napolje kada je vreme toplo i staloženo.

Sakupljanje lufe za sunđere

Prvim plodovima koji se pojave na vinovoj lozi treba pustiti da sazru u sunđere. Oni su zreli i spremni za branje kada zelena kožica postane tamnožuta ili braon i počne da se odvaja od vlakana iznutra, a plod je lagan. Ostavite plod da visi na vinovoj lozi što je duže moguće za maksimalni razvoj sunđerastih vlakana, ali obavezno pokupite i ogulite plodove odmah ako ih pogodi mraz. Voće koje nije u potpunosti sazrelo sa dovoljno čvrstih vlakana da bi se napravio dobar sunđer najbolje je baciti u kompost.

Pročitajte još: Evo kako da posadite LIMUN U ŠOLJICU kod kuće (tako dobro miriše!)

Obrada lufa sunđera

Prvi korak ka otkrivanju vašeg sunđera je da skinete tvrdu spoljašnju kožu. Ako je već napuklo, možete ga izvući na komade. Ako je netaknut, pokušajte da nežno gnječite dok se ne pojave pukotine, a zatim proširite pukotine. Ako je koža veoma suva, potapanje lufe u vodu na nekoliko minuta može olakšati uklanjanje.

Foto: Piksabej

Kada je kožica uklonjena, istresite semenke (ako su debele, malo ih raširite na papirni peškir i osušite na sobnoj temperaturi nekoliko dana i sačuvajte ih za sadnju sledeće godine ). Zatim isperite sok iz sunđera jakim mlazom vode ili u kanti vode sa malo sapuna za pranje sudova. Ako postoje tamne mrlje, sunđer možete tretirati izbeljivačem za veš koji ne sadrži hlor da biste dobili ujednačeniju preplanulu boju.

Na kraju, osušite oprane sunđere na suncu, često ih okrećući, dok se potpuno ne osuše. Čuvajte ih u platnenoj vrećici da ne postanu prašnjavi i održaće se godinama.

Korišćenje lufa sunđera

Možete koristiti svoje lufa sunđere cele, izrezati ravne delove iz spoljašnjeg sloja za jastučiće za akvarijume ili ih iseći na poprečne kriške da biste napravili sunđer za piling (oni se takođe mogu izliti u komade sapuna). U nekim oblastima, osušeno vlakno se takođe koristi za izradu filtera, prostirki za sto, uložaka, sandala i drugih proizvoda.

Sadrže puno vitamina A, mangana, kalijuma, bakra, vitamina B5 i B6 i vitamina C

Dermatolozi preporučuju da se uverite da se vaša lufa potpuno osuši između upotreba i da koristite samo tri ili četiri nedelje pre nego što je zamenite novom i bacite stari u kompost. Alternativno, možete jednom nedeljno da natopite svoju omiljenu lufu u razblaženom rastvoru izbeljivača , kako ne biste postali hotel za klice.

Berba lufe za jelo

Cvetni pupoljci, cvetovi i mali zeleni plodovi lufe mogu se ubrati i jesti. Po ukusu podsećaju na letnju tikvu. Ovo je divna upotreba za plod koji se pojavljuje posle sredine leta, jer neće imati vremena da sazre u sunđere pre nego što udari mraz.

Foto: Piksabej

Cveće i vrlo mlad plod se može jesti u sirovom stanju, ili prženo na malo ulja, kuvano u supi, čorbi ili kariju, ili pohovano i prženo. Sadrže puno vitamina A, mangana, kalijuma, bakra, vitamina B5 i B6 i vitamina C .

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.