· · Коментари: 0
окружење

Зашто је ДРЖАЊЕ БИЉАКА У ЗАТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ добро за здравље? Пажљиво бирајте оне за спаваћу собу

Уколико размишљате о томе да додате биљке простору у коме живите ово би била одлична одлука. Биљке имају бројне предности за здравље, а о некима нисмо ни размишљали.

1637742308_shutterstock_1419886322.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Промена ентеријера уношењем биљака може позитивно да утиче на опште здравље и срец́у. Изненађујуће је колико позитивних ефеката може да има тако једноставан корак.

Биљке и здравље

Биљке могу да смање стрес

Америчко удружење за срце наводи да свакодневни стрес и трауме могу да повећају ризик од срчаних обољења. Смањење нивоа стреса тако може да помогне да избегнете здравствене компликације.

- Очигледно је да постоје терапеутски ефекти бриге о биљкама, а показало се да баштованство смањује крвни притисак и смањује стрес - каже хортикултуриста Марк Хачадуријан

Прочитајте још: Како се негују АФРИЧКЕ ЉУБИЧИЦЕ? Цветају током целе године и једне су од најпопуларнијих биљака на свету

Собне биљке чисте ваздух у вашем дому

Биљке су у стању да филтрирају многе врсте загађивача из ваздуха у дому, укључујуц́и хемикалије и дим. Овај природни процес филтрирања може да има позитивне нуспојаве по наше здравље, као што је смањење учесталости главобоља због лошег квалитета ваздуха. Такође ц́е помоц́и у ублажавању алергија тако што ц́е ваш ваздух бити чистији, пише Тхе Лист.

Биљке вас могу окружити позитивном енергијом

Боравак у близини биљака помаже да се појача осећање оптимизма, па дану можете да приступате много позитивније. Тексашки А&М универзитет је приметио да позитивна енергија потиче из окружења које укључује присуство цвец́а и да то чини да се осец́ате опуштеније, сигурније и срец́није. Неће нас много коштати да ово и провеимо.

Биљке и сан

Када бирате биљке за своју спавац́у собу, важно је одабрати оне које могу да вам помогну да боље спавате. Препоручују се ароматичне биљке - лаванда и гарденија, од којих свака ослобађа мирис који доприноси квалитетном сну. Такође би требало да узмете у обзир орхидеје, које су одличан кандидат за собни простор.

Прочитајте још: Спречава БУЂ и утиче на ВЛАГУ: Ова биљка се гаји ЛАКО, а веома је КОРИСНА

Важно је да знамо да не ослобађају све биљке кисеоник цео дан и уместо тога обично ослобађају угљен-диоксид ноц́у кроз процес дисања. Дакле, требало би да се уверите да су биљке које одаберете за своју спавац́у собу оне које ослобађају кисеоник ноц́у.
 


 


 


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.