· · Komentari: 0
biljke

Kako se neguju AFRIČKE LJUBIČICE? Cvetaju tokom cele godine i jedne su od najpopularnijih biljaka na svetu

Afričke ljubičice zahtevaju određenu rutinu i krasiće dom cele godine.

1637588385_shutterstock_2006388299.jpg
Foto: Shutterstock

Potiču iz planine Usambara u Tanzaniji, a otkrio ih je oko 1890. Volter fon Sent Pol, po kome i nose naziv. Veoma su praktične, niskog su rasta i cvetaju nekoliko puta godišnje. Dostupne su u mnoštvu oblika i boja listova. Postoji oko 4000 različitih vrsta.

Uz malo truda moguće ih je držati u cvetu tokom cele godine.

Nega afričke ljubičice

Uspevaju u toplim i vlažnim uslovima. Pazite da voda ne dodiruje njihovo lišće jer mogu da ostanu smeđe mrlje. Uklonite mrtvo cveće i lišće čim ih vidite kako biste podstakli zdraviju biljku. Redovno proveravajte zemljište i biljke kako biste bili sigurni da nema nakupljanja mrtvih listova jer mogu da podstaknu truljenje.

Svetlost i ljubičice

Osvetljenje je najzahtevnija stvar kada je u pitanju gajenje afričkih ljubičica. Potrebno im je jako svetlo da bi cvetale, ali ne tolerišu vruće, direktno sunce. Kako možete reći da li vaše biljke dobijaju dovoljno ili previše sunčeve svetlosti? Ako primetite da su listovi veoma tamnozeleni, a stabljike duge znači da biljke ne dobija dovoljno svetlosti. Ako su listovi svetli ili imaju bele tačke to znači da imaju previše svetlosti.

Pročitajte još: Sprečava BUĐ i utiče na VLAGU: Ova biljka se gaji LAKO, a veoma je KORISNA

Tlo i ljubičice

Dobro drenirana smesa je od suštinskog značaja. Loša drenaža može prouzrokovati truljenje korena, pri čemu se biljka preplavljuje, a listovi počinju da opadaju, pa pripazite da biljka nije izložena stajaćoj vodi tokom dužeg vremenskog perioda.

Zalivanje ljubičice

Održavajte zemlju vlažnom toplom vodom. Pazite da voda ne dođe u kontakt sa lišćem kako biste sprečili oštećenja.  Afričke ljubičice preferiraju umereno vlažno tlo. Izbegavajte da se zemlja potpuno osuši, ali nemojte težiti da zemlja bude stalno vlažna. Uverite se da je voda sobne temperature pre nego što zalijete biljke kako biste izbegli šokiranje korena. Možete da pustite vodu iz slavine da odstoji tokom noći. Ovo će osigurati da hlor ispari i da voda nije previše hladna pre nego što zalijete biljku.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.