· · Komentari: 0
okruženje

Zašto je DRŽANJE BILJAKA U ZATVORENOM PROSTORU dobro za zdravlje? Pažljivo birajte one za spavaću sobu

Ukoliko razmišljate o tome da dodate biljke prostoru u kome živite ovo bi bila odlična odluka. Biljke imaju brojne prednosti za zdravlje, a o nekima nismo ni razmišljali.

1637742308_shutterstock_1419886322.jpg
Foto: Shutterstock

Promena enterijera unošenjem biljaka može pozitivno da utiče na opšte zdravlje i sreću. Iznenađujuće je koliko pozitivnih efekata može da ima tako jednostavan korak.

Biljke i zdravlje

Biljke mogu da smanje stres

Američko udruženje za srce navodi da svakodnevni stres i traume mogu da povećaju rizik od srčanih oboljenja. Smanjenje nivoa stresa tako može da pomogne da izbegnete zdravstvene komplikacije.

- Očigledno je da postoje terapeutski efekti brige o biljkama, a pokazalo se da baštovanstvo smanjuje krvni pritisak i smanjuje stres - kaže hortikulturista Mark Hačadurijan

Pročitajte još: Kako se neguju AFRIČKE LJUBIČICE? Cvetaju tokom cele godine i jedne su od najpopularnijih biljaka na svetu

Sobne biljke čiste vazduh u vašem domu

Biljke su u stanju da filtriraju mnoge vrste zagađivača iz vazduha u domu, uključujući hemikalije i dim. Ovaj prirodni proces filtriranja može da ima pozitivne nuspojave po naše zdravlje, kao što je smanjenje učestalosti glavobolja zbog lošeg kvaliteta vazduha. Takođe će pomoći u ublažavanju alergija tako što će vaš vazduh biti čistiji, piše The List.

Biljke vas mogu okružiti pozitivnom energijom

Boravak u blizini biljaka pomaže da se pojača osećanje optimizma, pa danu možete da pristupate mnogo pozitivnije. Teksaški A&M univerzitet je primetio da pozitivna energija potiče iz okruženja koje uključuje prisustvo cveća i da to čini da se osećate opuštenije, sigurnije i srećnije. Neće nas mnogo koštati da ovo i proveimo.

Biljke i san

Kada birate biljke za svoju spavaću sobu, važno je odabrati one koje mogu da vam pomognu da bolje spavate. Preporučuju se aromatične biljke - lavanda i gardenija, od kojih svaka oslobađa miris koji doprinosi kvalitetnom snu. Takođe bi trebalo da uzmete u obzir orhideje, koje su odličan kandidat za sobni prostor.

Pročitajte još: Sprečava BUĐ i utiče na VLAGU: Ova biljka se gaji LAKO, a veoma je KORISNA

Važno je da znamo da ne oslobađaju sve biljke kiseonik ceo dan i umesto toga obično oslobađaju ugljen-dioksid noću kroz proces disanja. Dakle, trebalo bi da se uverite da su biljke koje odaberete za svoju spavaću sobu one koje oslobađaju kiseonik noću.
 


 


 


 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.