Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Неветоватан детаљ из живота ГРЕЈС КЕЛИ: Да ли знате како је постала ПРИНЦЕЗА?

Најлепша принцеза која је икада живела и даље интригира својим животом, чак и након четрдесет година након трагичне смрти

1660632147_grejs-keli.jpg
Фото: Yоутубе принтсцреен
Oglas

У чувеној сцени филма “Дрш’те лопова” богата наследница каже провалнику у ког се заљубила: “Имам осећај да ћеш ноћас видети један од најфасцинантнијих погледа на Ривијеру”.

Њу је играла Грејс Кели, њега Кери Грант, а сви смо знали да плавокоса лепотица не говори о скупоценој огрлици нити о ватромету који се види с прозора хотела. Главна награда је била сама звезда Хичкоковог филма, пише Задовољна.

Прочитајте још: МОЋАН САВЕТ ОЦА ТАДЕЈА: Када ПОСТИМО, сваки дан треба обратити пажњу на веома БИТНУ СТВАР

Муза великог редитеља, чежња највећих заводника Холивуда, лице куће Цартиер управо је ту, током снимања на Азурној обали, упознала принца Ренијеа од Монака. Свет је ускоро гледао ТВ пренос њиховог венчања и испратио једну од најлепших жена Холивуда у бајку. Али, иза затворених врата није све било онако како су замишљали милиони њених обожавалаца.

СМРТ

Када је 1982. погинула у стравичној несрећи, после можданог удара који је доживела за воланом свог аутомобила, Грејс Кели је имала свега 52 године. Сину и двема ћеркама оставила је 10.000 долара на рачуну и трошну кућицу у Ирској, која је некада припадала њеном деди.

Тек данас, скоро четири деценије касније, на површину су испливали запањујући подаци о једној од најуспешнијих дива Холивуда.

Веровали или не, Кели је породици Реније платила да би постала принцеза. У име мираза, према вековној аристократској традицији, дала им је око два милиона долара. Било је то скоро све што је до тада зарадила. У данашњем новцу, износ би вредео десет пута више. Уз то је морала да се се одрекне каријере на врхунцу славе, тако да више није имала ни личне приходе ни уштеђевину.

Све ово нам открива нови документарни филм “Грејс Кели: Нестали милиони” који су снимиле књижевница Бони Грир, историчарка Кејт Вилијамс и финансијски стручњак Џема Годфри за британски Канал 5. Причу почињу од детињства глумице, баве се “милионима зарађеним и изгубљеним”, и коначно, куда је отишло њено богатство.

Као жена која је сама створила каријеру, од бављења моделингом да би ишла на часове глуме до најплаћеније глумице у Холивуду, од модне иконе до праве принцезе, она увек фасцинира.

„С обзиром на чињеницу да је зарадила милионе за све осим за себе, судбина Грејс Кели нас такође учи важним лекцијама о финансијској независности, равноправности полова и преузимању контроле над сопственом каријером“ – каже Џема Годфри у интервјуу за магазин Арбутуриан.

Занимљиво је да Кели није морала да крене од нуле. Напротив. Одрасла је у изобиљу, у вили са послугом, јер је њен отац био познати бизнисмен у Филаделфији. Ипак, са свега 18 година обрела се у Њујорку, решена да успе сама.

„Грејс Кели је била црна овца породице. Њени родитељи су се истицали у друштву, а остала деца су их следила. Нису одобравали филмску каријеру своје ћерке. А она је увек тражила подршку оца, али је није добила чак ни када је освојила Оскара. Док су њени браћа и сестре за собом оставили милионе, Грејс, захваљујући својим одлукама, у САД није имала готово ништа на своје име“, објашњава Годфри.

Анђеоска лепота младе “провинцијалке” – тако ће се звати један од два филма за које је добила Оскара – није у Њујорку остала непримећена. Рекламирала је готово све, од пасте за зубе до одеће.

Већ у 23. години Холивуд јој је отворио велика врата, улогом у филму “Тачно у подне”. Партнер јој је био славни Гари Купер. Овај вестерн је ушао у историју кинематографије, а моћни МГМ је главној јунакињи ставио свет под ноге: уговор на седам година, три филма годишње и бонус од 20.000 долара ако оствари све.

Чини се много за почетницу у оно време, а није. Половином прошлог века филмске компаније су имале потпуну контролу над својим звездама. Бирали су им филмове које ће снимати, изнајмљивали их другим студијима и на томе невероватно зарађивали. Ишли су дотле да им намештају љубавне везе, све ради публицитета.

Плата Грејс Кели је износила око 770 долара недељно, а она се показала као вешт преговарач, бар када је љубав према уметности у питању: изнудила је право да остане у Њујорку и да игра у позоришту.

„Уговор са МГМ-ом донео јој је око 2,6 милиона долара током седам година. Али, упркос томе што је постала најплац́енија глумица у Холивуду, није имала приливе новца као неке њене колегинице. Имовина Дорис Деј је, на пример, у једном тренутку вредела око 200 милиона долара. Грејс Кели је зарадила много више, али за студио, а завршила је каријеру пре но што је могла да захтева и део прихода од биоскопских благајни. Пропустила је и друге изворе прихода. Одри Хепберн је, на пример, наплатила милион долара само од једне рекламе коју је снимила у јеку каријере. Уз све ово, Кели није била плаћена као мушкарци. За филм „Дрш’те лопова” добила је трећину износа који је исплаћен Керију Гранту“, објашњава ауторка документарца.

Иако је играла у највећим филмовима свог доба, Кели је на платном списку далеко заостајала за мушкарцима.

Клерк Гејбл, њен партнер из “Могамба”, недељно је примао 5.200 долара, скоро шест пута више од ње. Цену јој није подигла ни чињеница да је за улогу у том филму освојила Оскара. Није било важно ни то што је милионима жена у свету постала модни узор.

Мушкарци су за то време завидели њеним љубавницима. Била је позната и по авантурама с Вилијамом Холденом, Бингом Крозбијем, Марлоном Брандом, нарочито зато што су били ожењени. Гари Купер је уз то био чак 28 година старији од ње. Све се променило 1955, када је она на Филмском фестивалу у Кану упознала принца Ренијеа.

Монако је у то време био далеко од “највећег стецишта милионера на свету”, како се наводи у документарном филму. Новац и гламур су владајућој породици Гарибалди били преко потребни, а Грејс Кели им је донела и једно и друго. Управо она је привукла богаташе са свих страна да баш у том делу Медитерана проводе луксузне одморе. Први су били гости на њиховој раскошној свадби.

Прочитајте још: Тест личности: Прво што угледате на слици открива ЧИМЕ НАЈВИШЕ ПРИВЛАЧИТЕ ДРУГЕ ЉУДЕ (ФОТО)

„Међу 600 званица могла су се препознати многа лица попут Аве Гарднер, Керија Гранта, Глорије Свансон, грчког магната Аристотела Оназиса. Нико није знао колики је мираз невеста дала кнежевини. Она је своје богатство поштено зарадила, као и независност, али је све нестало преко ноћи. Грејс је помогла Монаку да се обогати, а сама је због тога платила високу цену“, каже Годфри.

ЦЕНА ЛУКСУЗА

Кнежевини је Грејс Кели предала и око 270.000 долара, колико је наследила од оца. То не значи да јој се Монако није одужио. Удајом је холивудска звезда почела нови живот, у палати с 200 соба. Лети је могла да ужива у дворцу у Француској, зими у скијашкој вили у Вербијеу, да плови на луксузној јахти. За њен одевни стил су се бринули најславнији дизајнери света, а накит с потписом Цартиер и Ван Цлееф који је носила у јавности процењен је на десетине милиона долара, наводе у Инсајдеру.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas