Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
КЊИГЕ

Жозе Сарамаго као блогер о мигрантима, банкама и левици

Први пут на српском језику - "Бележнице" Жозеа Сарамага

1627550378_Zoze-Saramago.PNG
Фото: Instagram/ screenshot jose_saramago
Oglas

Сарамаго је током 2008. и 2009. године писао на најразноврсније теме: о актуелним политичким приликама у свету, о деловању цркве, о мигрантској кризи, о песницима и банкарима, о европској левици и Гвантанаму, о старима и младима, о читању и сећању, догмама и утопијама.

Сарамагов 22. наслов
Лагуниној колекцији изабраних дела Жозеа Сарамага придружиле су се "Бележнице" као 22. наслов знаменитог португалског нобеловца, а које представљају сабране блогове из последње две године његовог живота.

Прочитајте још: Краљица Елизабета је смислила ОСВЕТУ: Увредиће Меган Маркл и принца Харија без одузимања титула!

Есеји о Алмодовару, Маркесу...

- Оштрицу његове немилосрдне критике савременог света осетиће и бројни светски лидери, од Берлусконија и Клинтона до Нетанијахуа, Саркозија и римског папе - истиче уредник Дејан Михаиловић .

- Али ће се у његовим мудрим записима наћи и прави мали есеји о значајним ствараоцима XX века: Кафки, Чаплину, Борхесу, Песои, Маркесу, Алмодовару.

Сарамагове "Бележнице"
Свакодневно писање подстиче још већа прегнућа

Трајну вредност ових Сарамагових луцидних "узгредних" запажања уочиће Умберто Еко у предговору за португалско издање "Блогер звани Сарамаго":

Умберто Еко о Сарамагу

- Искуство ме учи да тренутна раздраженост, сатирична поука, критичка жаока на брзину написана могу послужити као грађа за размишљање из које може да произиђе есеј или неко обимније дело.

Свакодневно писање подстиче надахнуће за већа прегнућа, а не обрнуто - пише Еко.

Прочитајте још: Најбогатије дете на свету у мајици од 1000 динара: Кејт Мидлтон не троши много (ФОТО)

Рекао бих да у овим кратким записима Сарамаго наставља да проживљава и тумачи свет онако наопак какав јесте, да би га после тога поново сагледао с мирнијег растојања, с моралног и поетског становишта."

Духовито, мудро, бескомпромисно, Сарамаго у последњој години живота, као у каквој књижевној опоруци, увек стајући на страну злостављаних и обесправљених, сабира своје опомене свету који нас окружује и затрпава апсурдима а дарује ретким радостима.

Прочитајте још: Кејт Мидлтон и Вилијам све време шаљу ТАЈНЕ поруке Меган Маркл и Харију (ФОТО)

- Пред нама је својеврсна лепеза Сарамагових тема и преокупација из његових романа и прича с којима је наш читалац имао прилике да се упозна - закључује Михаиловић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas