· · Komentari: 0
KNJIGE

Žoze Saramago kao bloger o migrantima, bankama i levici

Prvi put na srpskom jeziku - "Beležnice" Žozea Saramaga

1627550378_Zoze-Saramago.PNG
Foto: Instagram/ screenshot jose_saramago

Saramago je tokom 2008. i 2009. godine pisao na najraznovrsnije teme: o aktuelnim političkim prilikama u svetu, o delovanju crkve, o migrantskoj krizi, o pesnicima i bankarima, o evropskoj levici i Gvantanamu, o starima i mladima, o čitanju i sećanju, dogmama i utopijama.

Saramagov 22. naslov
Laguninoj kolekciji izabranih dela Žozea Saramaga pridružile su se "Beležnice" kao 22. naslov znamenitog portugalskog nobelovca, a koje predstavljaju sabrane blogove iz poslednje dve godine njegovog života.

Pročitajte još: Kraljica Elizabeta je smislila OSVETU: Uvrediće Megan Markl i princa Harija bez oduzimanja titula!

Eseji o Almodovaru, Markesu...

- Oštricu njegove nemilosrdne kritike savremenog sveta osetiće i brojni svetski lideri, od Berluskonija i Klintona do Netanijahua, Sarkozija i rimskog pape - ističe urednik Dejan Mihailović .

- Ali će se u njegovim mudrim zapisima naći i pravi mali eseji o značajnim stvaraocima XX veka: Kafki, Čaplinu, Borhesu, Pesoi, Markesu, Almodovaru.

Saramagove "Beležnice"
Svakodnevno pisanje podstiče još veća pregnuća

Trajnu vrednost ovih Saramagovih lucidnih "uzgrednih" zapažanja uočiće Umberto Eko u predgovoru za portugalsko izdanje "Bloger zvani Saramago":

Umberto Eko o Saramagu

- Iskustvo me uči da trenutna razdraženost, satirična pouka, kritička žaoka na brzinu napisana mogu poslužiti kao građa za razmišljanje iz koje može da proiziđe esej ili neko obimnije delo.

Svakodnevno pisanje podstiče nadahnuće za veća pregnuća, a ne obrnuto - piše Eko.

Pročitajte još: Najbogatije dete na svetu u majici od 1000 dinara: Kejt Midlton ne troši mnogo (FOTO)

Rekao bih da u ovim kratkim zapisima Saramago nastavlja da proživljava i tumači svet onako naopak kakav jeste, da bi ga posle toga ponovo sagledao s mirnijeg rastojanja, s moralnog i poetskog stanovišta."

Duhovito, mudro, beskompromisno, Saramago u poslednjoj godini života, kao u kakvoj književnoj oporuci, uvek stajući na stranu zlostavljanih i obespravljenih, sabira svoje opomene svetu koji nas okružuje i zatrpava apsurdima a daruje retkim radostima.

Pročitajte još: Kejt Midlton i Vilijam sve vreme šalju TAJNE poruke Megan Markl i Hariju (FOTO)

- Pred nama je svojevrsna lepeza Saramagovih tema i preokupacija iz njegovih romana i priča s kojima je naš čitalac imao prilike da se upozna - zaključuje Mihailović.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.