Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КАКО НАС ОБЛИКУЈУ ТРАУМЕ ИЗ ДЕТИЊСТВА: Њихов утицај се протеже на све наше односе

Трауме које особа доживи у детињству могу у значајној мери да утичу на све аспекте живота у одраслом добу, а посебно на односе.

1699100326_shutterstock_2269679795.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Траума из детињства је догађај који доживи дете а који изазива страх и обично је насилан или опасан по живот. Постоји много различитих искустава која могу довести до трауме. Емотивно и физичко злостављање, на пример, може бити трауматично за децу, као и занемаривање. Једнократни догађаји као што су саобраћајна несрећа, природна катастрофа (као што је ураган), губитак вољене особе или велики медицински инцидент могу узети психолошки данак и код деце. Стални стрес, као што је живот у опасном крају или вршњачко насиље, такође могу бити трауматични за дете – чак и ако одраслој особи изгледа као свакодневни живот. Траума из детињства чак и не мора да укључује искуства која се дешавају директно детету. Гледање вољене особе како трпи велики здравствени проблем, на пример, може бити изузетно трауматично за децу. Насиље у медијима такође може имати овај ефекат.

Само зато што је искуство узнемирујуће не чини га трауматичним. Развод родитеља, на пример, вероватно ће утицати на дете, али није нужно трауматичан. Понекад деца верују да су пропустила знакове упозорења који предвиђају трауматски догађај. У настојању да спрече будуће трауме, они постају хипербудни у тражењу знакова да ће се нешто лоше поновити. Наравно, ране трауме у великој мери утичу на све касније односекоје особа формира.

 

Утицаји на физичко и ментално здравље

Када дете доживи трауматичан догађај, то може угрозити његов физички развој. Стрес може угрозитиразвој њиховог имунолошког и централног нервног система, што отежава постизање њиховог пуног потенцијала.
Студија из 2015. објављена у Америцан Јоурнал оф Превентиве Медицине извештава да што више негативних искустава дете има, то је већи ризик од хроничне болести касније у животу.
Траума из детињства такође може утицати на ментално здравље. Психолошки ефекти трауматских искустава могу укључивати:

  • Проблеми контроле беса;
  • Депресија;
  • Душевну бол;
  • Висок ниво стреса;
  • Посттрауматски стресни поремећај (ПТСП);
  • Психотични поремећаји.

 

Како траума из детињства утиче на касније односе

Однос детета са старатељима — било да су родитељи, баке и деке или друге одрасле особе у породици или ван породице — је од виталног значаја за њихово емоционално и физичко здравље. Везаност коју деца имају са својим старатељима може им помоћи да науче да верују другима, управљају емоцијама и позитивно комуницирају са светом око себе.
Када дете доживи трауму која га учи да не може да верује или да се ослони на тог неговатеља, вероватно ће веровати да је свет око њих застрашујуће место и да су људи опасни. Ова лекција чини невероватно тешким успостављање односа током њиховог детињства и у одраслим годинама.
Деца која доживљавају трауму такође ће се вероватно борити и да остваре квалитетне партнерске односе у одраслом добу. Студија из 2017. у Јоурнал оф Фамилy Псцицхологy показала је да супружници са историјом злостављања имају тенденцију да имају мање задовољавајуће бракове, чак и када су још у фази младенаца.

Трајни ефекти трауме често зависе од природе и тежине догађаја. У неким случајевима, то може довести до осећања анксиозности или избегавања суочавања, што неки партнери могу сматрати фрустрирајућим или збуњујућим.
С друге стране, поновљена искуства трауме у детињству могу да натерају људе да се осећају као да нису способни да имају здраве и неговане односе.

Неки од уобичајених показатеља да особа носи трауму:

  • Потешкоће у поверењу;
  • Физичка и вербална отуђеност;
  • Дефанзивност;
  • Потешкоће да буду рањиви;
  • Потешкоће да верују партнеру;
  • Потешкоће са комуникацијским вештинама;
  • Потешкоће да виде партнера као свог савезника;
  • Недостатак контроле импулса;
  • Ниско самопоштовање.

 

Нелечена траума из детињства

Када се траума у детињству не лечи, проблеми у вези са траумом често се не решавају и, као резултат, могу постати дугорочни. Нелечење такође ограничава могућност превенције неких негативних последица повезаних са траумом, чак и на биолошком нивоу.
На пример, једна студија је открила да пацијенти са нелеченом траумом у детињству имају већу резистенцију на глукокортикоиде. Отпорност на глукокортикоиде је у великој мери повезана са појавом депресије. Ови налази сугеришу да недостатак лечења трауме може, директно и индиректно, допринети развоју депресије.

 

Како да се носите са траумом из детињства?

Ако сте доживели трауму као дете и још увек имате нешто да се излечите, постоји неколико радњи које можете предузети да вам помогну да се боље носите.

Међу њима су:

  • Проводите време са људима у вашем животу који вам пружају подршку;
  • Одржавање доследног распореда исхране и спавања;
  • Бити физички активан;
  • Избегавање алкохола и дрога;

Фокусирајте се на развој предвидљивог, неговајућег и безбедног окружења. Најбољи начин да се супротставите трауми је изградња унутрашњег осећаја сигурности.
Разговор са стручњаком за ментално здравље такође вам може помоћи да почнете да се лечите. Терапијске опције могу укључивати бројне терапије засноване на трауми, као што су терапија когнитивне обраде (ЦПТ) , когнитивна бихејвиорална терапија фокусирана на трауму (ТФ-ЦБТ), десензибилизација и репроцесирање покрета очију (ЕМДР) и терапија прихватања и посвећености (АЦТ).

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas