Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

9 СТВАРИ РАДЕ МАНИПУЛАТОРИ КАД ИХ РАСКРИНКАТЕ: Брзо почињу да вам ласкају и претварају се у жртву

Разумевање манипулатора може спасити потенцијалне манипулације. Будите информисани и верујте својим инстинктима.

1713091461_shutterstock_2413337625--1-.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Мајстори манипулатори су одлични у извртању речи и ситуација у своју корист, а чак се могу препознати и по фразама које често користе. Али шта се дешава када примете да сте отркили њихову игру? То може бити прекретница. Када манипулатор осети да његова тактика више не функционише, мења брзину. И веровали или не, постоје одређене ствари које раде када схвате да су раскринкани. Разумевањем тог понашања можете се заштитити од њихове манипулације.


Ово је 9 ствари које манипулатори раде када схвате да сте их прозрели.

1. Мењају тактику


Мајстори манипулатори су стручњаци свог заната. Они су временом усавршавали своје вештине и на располагању имају широк спектар тактика. Када осете да сте схватили њихову манипулацију, не одустају тек тако. Уместо тога, мењају стратегију. Изненада мењају понашање. Ако су користили кривицу да би манипулисали вама, прелазе на ласкање или глумљење жртве. Брза промена може да вас дезоријентише. Држец́и вас ван равнотеже, манипулатор може да поврати контролу над ситуацијом. Али када сте свесни ове тактике, лакше вам је да се супротставите. Будите опрезни, у реду је доводити у питање нечије намере ако се понаша другачије према вама.

2. Покушава да вас дискредитује


Када се манипулатори осец́ају угрожено, прибегавају дискредитовању особе која их је прозрела. „Сец́ам се једног посебног случаја из старог посла. Један мој колега био је мајстор манипулације. Он би изокренуо све приче и ситуације у своју корист. Када сам почео да примец́ујем његову тактику и да га прозивам, одједном је почео да шири гласине о мени. Другим колегама је рекао да је са мном тешко радити и да сам непоуздан. Био је то класичан случај скретања и покушаја да се уништи мој кредибилитет. Тиме што је деловао непоуздано надао се да ц́е људи одбацити моја запажања о његовом манипулативном понашању. Али препознавање ове тактике помогло ми је да стојим на свом месту“, пише Лахлан Браун за хацкспирит.цом. Важно је да не дозволите да њихови покушаји да вас дискредитују уздрмају ваше поверење у оно што сте приметили и искусили.

3. Играју улогу жртве


Веровали или не, манипулатори често прибегавају изигравању жртве када схвате да примећујете шта чине. Ова тактика је паметан начин да се скрене пажња са сопственог манипулативног понашања и уместо тога створи симпатија за себе. У психологији се то назива ДАРВО (Денy, Аттацк и Реверсе Вицтим анд Оффендер) – порицање, напад и преокрет жртве и џелата. То је одбрамбена стратегија коју манипулатори користе у којој одбијају кривицу и окрец́у оптужбу ка жртви. Глумећи жртву, они суптилно манипулишу нарацијом да би себе приказали оштећеним, надајуц́и се да ц́е вас натерати да преиспитате своју перцепцију, па чак и да се осец́ате кривим што сумњате у њих. Пазите на овај класични потез манипулатора.

4. Они вас „гаслајтују“


„Гаслајтинг" (Гаслигхтинг) јесте уобичајена тактика коју користе манипулатори када схвате да су „проваљени“. То је психолошки трик где вас натерају да преиспитате своје памц́ење, перцепцију или разум. Термин „гаслигхтинг“ потиче из филма „Гаслигхт“ из 1944. године, у којем муж покушава да убеди своју жену да ц́е полудети како би је одвратио од његовог криминалног понашања. У стварном животу манипулатор може порец́и да се нешто догодило или да инсистира на томе да се сец́ате ствари погрешно. Чак вас могу оптужити да претерујете или да сте превише осетљиви да би вас додатно збунили. Ова тактика може бити веома узнемирујуц́а, али свест о томе је први корак у супротстављању. Верујте сопственим перцепцијама и сец́ањима и не дозволите да вас неко натера да се осец́ате лудо због поверења у своје инстинкте.

5. Појачавају свој шарм


Када манипулатор осети да сте на њему, често укључују шарм. То је стратегија скретања осмишљена да вас одврати од њиховог манипулативног понашања. Одједном би могли почети да вас обасипају комплиментима, поклонима или посебном пажњом. То може отежати да останете љути или сумњичави према њима јер је добар осец́ај бити тако добро третиран. Али запамтите, ово је само још једна тактика у њиховом арсеналу. Нагли пораст шарма и пажње може бити знак да покушавају да поврате контролу над ситуацијом. Не дозволите да њихово ласкање помути ваш суд.

6. Користе емоционалну уцену


Када се осец́ају сатерани у ц́ошак, мајстори манипулатори често прибегавају емоционалној уцени. Ово може бити једна од најболнијих тактика коју користе јер игра на ваша најдубља осец́ања и везаности. Емоционална уцена може доц́и у више облика. То може бити вољена особа која прети да ц́е отиц́и или да се повреди ако се не повинујете њиховим жељама. Или би то могао бити пријатељ који се игра на твоју кривицу или страх да би те натерао да нешто урадиш. Срцепарајуц́е је када неко до кога вам је стало користи ваше емоције против вас. Али запамтите, није ваша одговорност да управљате туђим емоцијама или реакцијама. Ако сте емоционално уцењени, можда је време да потражите помоц́ од пријатеља од поверења, члана породице или стручњака.

7. Изолују вас од ваше мреже подршке


Манипулатор полако изолује жртву од најмилијих и од њене мреже подршке. То је њихов начин да имају вец́у контролу над њом. Изолација је уобичајено средство у комплету алата манипулатора. Ако приметите да неко покушава да вас одвоји од ваших најмилијих, то је црвена застава да можда покушава да манипулише вама.

8. Они чине да се осец́ате кривим


Манипулатори су вешти у томе да се осец́ате кривим, посебно када схвате да ихпрозирте. То је једна од њихових многих тактика да поврате контролу над ситуацијом. Могу имплицирати да сте незахвални након свега што су учинили за вас. Или вас могу оптужити да не марите за њих или њихова осец́ања. Циљ је да се осец́ате толико кривим да се повучете од својих сумњи и вратите у њихову мрежу манипулације. Важно је да верујете својим инстинктима. Ако вас неко стално тера да се осец́ате кривим, то је јасан знак да нешто није у реду. Не дозволите да вам кривица помути расуђивање или утиша ваше бриге.

9. Негирају своју манипулацију


Изнад свега, кад манипулатор схвати да сте га раскринкали, он ц́е негирати своју манипулацију. То порицање може бити толико жестоко и убедљиво да почнете да доводите у питање сопствене судове. Покушаће да посеје сумњу у ваш ум и натера вас да преиспитате своју перцепцију. Верујте себи. Ако се осец́ате као да сте изманипулисани, велике су шансе да јесте. Ових девет знакова нису доказ манипулације – они су само показатељи којих треба бити свестан. Будите информисани и верујте својим инстинктима.

Сенса 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas