Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Колико дуго времена прође од пуцања ВОДЕЊАКА до самог ПОРОЂАЈА: Време зависи од ових фактора

Након што вам пукне водењак, неминовно ћете родити бебу у року од једног до седам дана

1657300626_adult-ga954d32b0_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Колико је времена потребно пре него што се ваша беба роди зависи од тога да ли сте у термину или не. Остали фактори укључују варијације у трајању порођаја међу појединцима, стање грлића материце и узрок руптуре мембрана. 

Прочитајте још: Пренатални витамини: Зашто је битно да их узимате пре, током и након трудноће

Време је за порођај након што вам пукне водењак

Деведесет процената жена доживљава пуцање водењака током активног порођаја, али водењак може да пукне пре него што трудноћа достигне термин и пре него што порођај почне због различитих узрока. Колико брзо ће се ваша беба родити након што вам пукне водењак, зависи од тога колико сте далеко у трудноћи и следећих додатних фактора:

  • Да ли сте већ у активном порођају ?
  • Да ли је ваш грлић материце већ повољан за напредовање порођаја, односно кратак и танак или проширен?
  • Да ли је ово ваша прва трудноћа? Трајање порођаја је обично дуже са првом бебом.

Ако вам водењак пукне пре термина, ваш лекар или бабица могу предложити одлагање порођаја ваше бебе, у зависности од недеља трудноће. Када вам водењак пукне у термину - у 37. недељи трудноће или после ње - колико брзо пре него што се беба роди зависи од тога да ли сте већ у порођају:

Ако сте већ у активном порођају, очекујте да ћете проћи кроз три фазе порођаја и родити бебу у року од 24 сата, што је просечно трајање нормалног порођаја.

Ако већ нисте у порођају (руптура плодних овојница пре порођаја):

  • Највероватније ћете започети спонтани порођај у року од 24 сата.
  • Може проћи више од 24 сата пре него што се беба роди ако ваш грлић материце није већ проширен. Са неповољним грлићем материце, почетна (латентна) фаза вашег порођаја може трајати дуже од нормалних 10 до 19 сати, чиме се продужава порођај.
  • Стандардна пракса је да се беба роди у року од 24 сата од руптуре мембране на термину због потенцијалног ризика од инфекције мајке и фетуса након тога.

Када водењак пукне у 34. до 37. недељи, већина ових беба ће се родити у року од 24-48 сати.

Ако нисте у порођају, ваш лекар ће вероватно изазвати порођај јер у овој фази трудноће ваша беба има веће шансе ван материце пре него што инфекција почне. Ризик од инфекције унутар материце је већи од ризика да се ваша беба роди прерано. Ако постоји инфекција већ када дође до мокрења, можда ћете почети порођај пре 24 сата.

Мање од 34 недеље:

Ако вам водењак пукне пре 34. недеље трудноће, ваша беба ће се вероватно родити у року од недељу дана. Са мање од 34 недеље, ризици за вашу бебу да се роди прерано су већи од ризика од инфекције. Стога се примењују следеће одлуке:

  • Ваш лекар ће покушати да одложи порођај до 48 сати, ако је могуће, како би дао време бебиним плућима да сазре, осим ако већ постоје знаци инфекције.
  • Ако постоје знаци инфекције, порођај ће бити индукован раније.

Док одлаже порођај, ваш лекар ће надгледати вашу бебу и може такође да вам да стероиде да ради сазревања плућа ваше бебе или да вам да антибиотике против инфекције. 
 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas