Oglas
· · Komentari: 0

Koliko dugo vremena prođe od pucanja VODENJAKA do samog POROĐAJA: Vreme zavisi od ovih faktora

Nakon što vam pukne vodenjak, neminovno ćete roditi bebu u roku od jednog do sedam dana

1657300626_adult-ga954d32b0_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Koliko je vremena potrebno pre nego što se vaša beba rodi zavisi od toga da li ste u terminu ili ne. Ostali faktori uključuju varijacije u trajanju porođaja među pojedincima, stanje grlića materice i uzrok rupture membrana. 

Pročitajte još: Prenatalni vitamini: Zašto je bitno da ih uzimate pre, tokom i nakon trudnoće

Vreme je za porođaj nakon što vam pukne vodenjak

Devedeset procenata žena doživljava pucanje vodenjaka tokom aktivnog porođaja, ali vodenjak može da pukne pre nego što trudnoća dostigne termin i pre nego što porođaj počne zbog različitih uzroka. Koliko brzo će se vaša beba roditi nakon što vam pukne vodenjak, zavisi od toga koliko ste daleko u trudnoći i sledećih dodatnih faktora:

  • Da li ste već u aktivnom porođaju ?
  • Da li je vaš grlić materice već povoljan za napredovanje porođaja, odnosno kratak i tanak ili proširen?
  • Da li je ovo vaša prva trudnoća? Trajanje porođaja je obično duže sa prvom bebom.

Ako vam vodenjak pukne pre termina, vaš lekar ili babica mogu predložiti odlaganje porođaja vaše bebe, u zavisnosti od nedelja trudnoće. Kada vam vodenjak pukne u terminu - u 37. nedelji trudnoće ili posle nje - koliko brzo pre nego što se beba rodi zavisi od toga da li ste već u porođaju:

Ako ste već u aktivnom porođaju, očekujte da ćete proći kroz tri faze porođaja i roditi bebu u roku od 24 sata, što je prosečno trajanje normalnog porođaja.

Ako već niste u porođaju (ruptura plodnih ovojnica pre porođaja):

  • Najverovatnije ćete započeti spontani porođaj u roku od 24 sata.
  • Može proći više od 24 sata pre nego što se beba rodi ako vaš grlić materice nije već proširen. Sa nepovoljnim grlićem materice, početna (latentna) faza vašeg porođaja može trajati duže od normalnih 10 do 19 sati, čime se produžava porođaj.
  • Standardna praksa je da se beba rodi u roku od 24 sata od rupture membrane na terminu zbog potencijalnog rizika od infekcije majke i fetusa nakon toga.

Kada vodenjak pukne u 34. do 37. nedelji, većina ovih beba će se roditi u roku od 24-48 sati.

Ako niste u porođaju, vaš lekar će verovatno izazvati porođaj jer u ovoj fazi trudnoće vaša beba ima veće šanse van materice pre nego što infekcija počne. Rizik od infekcije unutar materice je veći od rizika da se vaša beba rodi prerano. Ako postoji infekcija već kada dođe do mokrenja, možda ćete početi porođaj pre 24 sata.

Manje od 34 nedelje:

Ako vam vodenjak pukne pre 34. nedelje trudnoće, vaša beba će se verovatno roditi u roku od nedelju dana. Sa manje od 34 nedelje, rizici za vašu bebu da se rodi prerano su veći od rizika od infekcije. Stoga se primenjuju sledeće odluke:

  • Vaš lekar će pokušati da odloži porođaj do 48 sati, ako je moguće, kako bi dao vreme bebinim plućima da sazre, osim ako već postoje znaci infekcije.
  • Ako postoje znaci infekcije, porođaj će biti indukovan ranije.

Dok odlaže porođaj, vaš lekar će nadgledati vašu bebu i može takođe da vam da steroide da radi sazrevanja pluća vaše bebe ili da vam da antibiotike protiv infekcije. 
 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas