· · Коментари: 0
ТРУДНОЋА

Никако да останете у другом стању? Можда је ово разлог, али постоји решење

Чест хормонални поремећај код жена у репродуктивном добу представља појава полицистичних јајника. Поремећај је прилично раширен, јер статистика показује да свака десета жена има овај проблем.

Depositphotos_104742282_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Шта су полицистични јајници, зашто настају и због чега су толико учестали, објашњава специјалиста гинекологије и акушерства професор др Александар Љубић:

- Синдром полицистичних јајника представља функционални поремећај јајника који стварају неуобичајено висок ниво андрогена, односно мушких полних хормона - каже др Љубић.

Доктор Љубић
Фото: Лична архива

Прочитајте још: Жене се све чешће одлучују за царски рез, а ОВО СУ РАЗЛОЗИ због чега је то ПОГРЕШНО!

Њихово присуство битно утиче на овулацију, односно стварање јајних ћелија. Иако полицистични јајници представљају један од најчешћих хормоналних поремећаја код жена, могу да се лече, и да се одговарајућом терапијом постигне трудноћа.

Болне менструације су аларм, као и гојазност.

Шта доводи до тога?

Највећу улогу у синдрому има хронични изостанак овулације, а неколико поремећаја могу да буду кривци за овакво стање. Овом хормоналном поремећају подложније су жене са неком генетском особеношћу, као и гојазне.

Лекари брзо поставе дијагнозу
Фото: Депозитфото

Знаци који побуђују сумњу на полицистичне јајнике је, пре свега, потешкоћа настанка трудноће због изостанка овулације.

- Пацијенткиње могу да имају болне менструације које обично нормално трају, али и изостанак менструације или нередовне менструације такође прате овај поремећај . истиче доктор.

Изостанак овулације је најпоузданији знак.

И повишен ниво мушких хормона може да се уочи кроз маљавост на неуобичајеним местима. Симптом је и гојазност, поготово са масним наслагама у пределу стомака. Уколико је изражен било који од наведених симптома и знакова, то је јасан сигнал да треба потражити стручну помоћ гинеколога. Можда је разлог за њихову појаву и нешто друго, али дилему треба да разреши лекар. Дијагноза се најчешће поставља на основу клиничке слике, ултразвучног прегледа, хормонских анализа.

На који начин се лече?

- Терапијске мере су управо усмерене на лечење неплодности,изостанка менструације и крварења - истиче др Љубић.

Опасне менструације
Менструални поремећаји су, иначе, најчешћи знак ове болести и најпре могу да се уоче. Они укључују менструалне интервале од једног до другог циклуса са размаком дужим од 35 дана, мање од осам менструалних циклуса годишње, изостанак менструације четири месеца и дуже, као и продужено крварење које може бити слабо или обилно.

Усмерене су и на лечење хирзутизма, односно маљавости мушког типа, и акни. Терапија се обично састоји од комбинованих хормонских естро- прогестагених препарата. Код жене која изрази жељу за потомством, спроводи се индукција, односно изазивање овулације.

Најчешће се јављају жене које желе да затрудне.

Дешава се и да нема одговора на примењену терапију, па мора да се спроводе и оперативни захват циљано на јајник.
- Синдром полицистичних јајника је најчешћи узрок неплодности, што потврђује податак да се око три четвртине пацијенткиња јаве гинекологу управо због овог проблема - напомиње др Љубић.

Прочитајте још: Пушење, слана храна и стрес - три су највећа непријатеља жена: Можете их се решити уз помоћ биља

Жене које имају овај проблем, а желе да затрудне морају да промене животне навике. Понекад је потребно да регулишу телесну тежину уз помоћ нискокалоријске дијете и умереног вежбања. У таквим околностима, чак и мала промена тежине може значајно да побољша здравствено стање.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.