Oglas
· · Komentari: 0
TRUDNOĆA

Nikako da ostanete u drugom stanju? Možda je ovo razlog, ali postoji rešenje

Čest hormonalni poremećaj kod žena u reproduktivnom dobu predstavlja pojava policističnih jajnika. Poremećaj je prilično raširen, jer statistika pokazuje da svaka deseta žena ima ovaj problem.

Depositphotos_104742282_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Šta su policistični jajnici, zašto nastaju i zbog čega su toliko učestali, objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva profesor dr Aleksandar LJubić:

- Sindrom policističnih jajnika predstavlja funkcionalni poremećaj jajnika koji stvaraju neuobičajeno visok nivo androgena, odnosno muških polnih hormona - kaže dr LJubić.

Doktor LJubić
Foto: Lična arhiva

Pročitajte još: Žene se sve češće odlučuju za carski rez, a OVO SU RAZLOZI zbog čega je to POGREŠNO!

NJihovo prisustvo bitno utiče na ovulaciju, odnosno stvaranje jajnih ćelija. Iako policistični jajnici predstavljaju jedan od najčešćih hormonalnih poremećaja kod žena, mogu da se leče, i da se odgovarajućom terapijom postigne trudnoća.

Bolne menstruacije su alarm, kao i gojaznost.

Šta dovodi do toga?

Najveću ulogu u sindromu ima hronični izostanak ovulacije, a nekoliko poremećaja mogu da budu krivci za ovakvo stanje. Ovom hormonalnom poremećaju podložnije su žene sa nekom genetskom osobenošću, kao i gojazne.

Lekari brzo postave dijagnozu
Foto: Depozitfoto

Znaci koji pobuđuju sumnju na policistične jajnike je, pre svega, poteškoća nastanka trudnoće zbog izostanka ovulacije.

- Pacijentkinje mogu da imaju bolne menstruacije koje obično normalno traju, ali i izostanak menstruacije ili neredovne menstruacije takođe prate ovaj poremećaj . ističe doktor.

Izostanak ovulacije je najpouzdaniji znak.

I povišen nivo muških hormona može da se uoči kroz maljavost na neuobičajenim mestima. Simptom je i gojaznost, pogotovo sa masnim naslagama u predelu stomaka. Ukoliko je izražen bilo koji od navedenih simptoma i znakova, to je jasan signal da treba potražiti stručnu pomoć ginekologa. Možda je razlog za njihovu pojavu i nešto drugo, ali dilemu treba da razreši lekar. Dijagnoza se najčešće postavlja na osnovu kliničke slike, ultrazvučnog pregleda, hormonskih analiza.

Na koji način se leče?

- Terapijske mere su upravo usmerene na lečenje neplodnosti,izostanka menstruacije i krvarenja - ističe dr LJubić.

Opasne menstruacije
Menstrualni poremećaji su, inače, najčešći znak ove bolesti i najpre mogu da se uoče. Oni uključuju menstrualne intervale od jednog do drugog ciklusa sa razmakom dužim od 35 dana, manje od osam menstrualnih ciklusa godišnje, izostanak menstruacije četiri meseca i duže, kao i produženo krvarenje koje može biti slabo ili obilno.

Usmerene su i na lečenje hirzutizma, odnosno maljavosti muškog tipa, i akni. Terapija se obično sastoji od kombinovanih hormonskih estro- progestagenih preparata. Kod žene koja izrazi želju za potomstvom, sprovodi se indukcija, odnosno izazivanje ovulacije.

Najčešće se javljaju žene koje žele da zatrudne.

Dešava se i da nema odgovora na primenjenu terapiju, pa mora da se sprovode i operativni zahvat ciljano na jajnik.
- Sindrom policističnih jajnika je najčešći uzrok neplodnosti, što potvrđuje podatak da se oko tri četvrtine pacijentkinja jave ginekologu upravo zbog ovog problema - napominje dr LJubić.

Pročitajte još: Pušenje, slana hrana i stres - tri su najveća neprijatelja žena: Možete ih se rešiti uz pomoć bilja

Žene koje imaju ovaj problem, a žele da zatrudne moraju da promene životne navike. Ponekad je potrebno da regulišu telesnu težinu uz pomoć niskokalorijske dijete i umerenog vežbanja. U takvim okolnostima, čak i mala promena težine može značajno da poboljša zdravstveno stanje.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas