Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВО СУ РАЗЛОЗИ ЗАШТО ЈЕ МУШКАРЦИМА ТЕШКО ДА ПОКАЖУ ЕМОЦИЈЕ: Изненадићете се

Друштвена очекивања и условљеност детињства често уче мушкарце да буду груби и неемотивни...

1712054693_shutterstock_2188071443.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Иако су жене отвореније у показивању својих емоција од мушкараца, постоје мушкарци који су веома емотивни и лако могу да кажу шта осец́ају. Ипак, истраживачи покушавају да открију зашто се мушкарци не изражавају као жене.

„Осец́ам се као да га није брига", фраза је коју жене често изговарају када не могу да добију повратну информацију о осец́ањима свог партнера. Али да ли је то заиста тачно? Док статистика показује да су жене подложније депресији и анксиозности, и мушкарци могу имати проблема са менталним здрављем.

Тако ц́е преко 30% мушкараца доживети депресију у неком тренутку свог живота, а отприлике 9% свакодневно доживљава депресију или анксиозност. Упркос друштвеним очекивањима од мушкараца да сакрију своје емоције, кључно је препознати важност рјешавања проблема менталног здравља и код мушкараца. Ево неколико разлога зашто мушкарци крију своја осец́ања.

Друштвени притисак


Чини се да уобичајена фраза ,,буди мушкарац" игра значајну улогу у скривању емоција код мушкараца. Овај термин  Кембриџ речник енглеског језика дефинише као „да се храбрије носи са нечим“, а то је само један друштвени притисак који искривљује перцепцију мушкости.

Према истраживању које је спровела добротворна организација за здравље мушкараца Мовембер, скоро једна трец́ина мушкараца осец́а притисак да изгледа мужевно, док млађи мушкарци од 18 до 34 године то доживљавају у још вец́ој мери (47%).

Поред тога, мушкарци често показују мање видљиве знаке забринутости за ментално здравље и мање је вероватно да ц́е о њима отворено разговарати. Према америчком Националном институту за ментално здравље, када су жене депресивне, често показују тугу или изражавају своја осец́ања, док мушкарци имају тенденцију да показују знаке беса, раздражљивости или агресије. Мушкарци заправо штете себи тиме што не изражавају своја осец́ања.

Не знају како да изразе осец́ања


Мушкарцима нико није објаснио како да се изразе. Друштвена очекивања и условљеност детињства често уче мушкарце да буду груби и неемотивни, чинец́и их несигурним у изражавању својих осец́ања.

Док жене могу отворено да изразе своје емоције, мушкарци имају тенденцију да сакрију свој бол и изгледају стоички. Због овог друштвеног притиска, мушкарцима може бити тешко да покажу своју рањиву страну јер се то сматра табуом. Као резултат тога, емоционално благостање мушкараца може патити. Промовисање отворених разговора о менталном здрављу и разбијање стереотипа може помоц́и мушкарцима да се осец́ају пријатно и оснажено да изразе своје емоције, пише Бригхт Сиде.

То има везе са мозгом

 

Мушкарци, с друге стране, имају тенденцију да одвоје своје емоције од својих мисли, што их чини неодлучним да разговарају о емотивним темама. Иако ово може довести до потешкоц́а у комуникацији о осетљивим темама, важно је препознати и разумети ове родно засноване разлике, пише Бригхт Сиде.

Мушкарци и жене су на неки начин исти, а ипак различити. Чак и начин на који се носе са стресом може варирати у зависности од друштвених очекивања, физиологије и психологије.

 

Најжена 

Бонус видео: 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas